Een tuinhuisje, voor welk gebruik?

Het vloeroppervlak en het volume van het gekozen tuinhuis moeten worden gekozen al naar gelang het uiteindelijke gebruik:

om tuingereedschap, een grasmaaier of wat fietsen op te bergen: is een vloeroppervlak van 6 m2ruim voldoende;
om tuingereedschap op te bergen en er af in toe wat te klussen en er misschien een werkbank in te plaatsen: is een vloeroppervlak van 6 tot 14 m2nodig;
om er een extra logeerkamer of een buitenkeuken van te maken: dan is een vloeroppervlak van 142niet alleen het minimum, maar om comfortabel te kunnen staan is dan ook een hoogte van 2,20 m onder het plafond een vereiste !

PDF-formaat downloaden


Een tuinhuis, van welk materiaal?

De materiaalkeuze is afhankelijk van het uiteindelijke gebruik, maar ook van persoonlijke smaak en van het budget…


Houten tuinhuisjes
Geen twijfel mogelijk, hout is het meest elegante en mooiste materiaal.
Bovendien is er een keur van houtsoorten mogelijk: Noorse den, pijnboom, cederhout.
Jammer genoeg vereist hout een regelmatige behandeling tegen insecten en schimmels en dennenhout moet zelfs om de 2 tot 3 jaar worden geverfd of gelakt. Deze behandeling kan worden gespreid als het hout een autoclaafbehandeling heeft gehad, als het een marine houtsoort betreft of exotisch hout zoals cederhout, maar blijft onontbeerlijk.
Een houten tuinhuis kan heel lang meegaan, op voorwaarde dat het goed wordt onderhouden en goed is geïsoleerd tegen de kou, wat ook interessant is als u er een atelier of woonvertrek van wilt maken.
U moet u wel realiseren dat hout een duur materiaal is en dat deze tuinhuisjes vaak zwaar zijn en moeilijk te monteren.


Metalen tuinhuisjes
Geen twijfel mogelijk, metaal is het materiaal dat het makkelijkst te onder-houden is, of het nu gaat om gegalvaniseerd ijzer, gelakt staal of aluminium.
Het enige dat u hoeft te doen is het een keer per jaar of 2 keer per jaar als u aan de kust woont, af te spoelen met een tuinslang (niet met een hogedrukspuit).
Let er echter wel goed op dat er zich op beschadigde of geschaafde plekjes geen roest vormt. Reinig in dat geval de ondergrond met een metaalborstel en werk het metaal bij met een laag verf als het tuinhuisje is geverfd, of met een antiroest product. Smeer regelmatig de scharnieren van de deuren en controleer of de schroeven en bouten nog goed vast zitten. De kans op corrosie maakt een stalen tuinhuis niet geschikt voor de kust. Hoewel het zeer duurzaam is, is een stalen tuinhuis ook licht, een eigenschap waar u rekening mee dient te houden als het op een winderige plaats moet komen te staan.
Denk er ook aan dat een metalen tuinhuis ook slecht is geïsoleerd tegen de kou. Tenzij u een model kiest met dubbele stalen wanden waartussen isolatiemiddel is gespoten, is een metalen tuinhuis alleen geschikt om er gereedschap en materiaal in op te bergen.


Tuinhuisjes van PVC
Geen twijfel mogelijk, een tuinhuisje van PVC is het allergoedkoopst! Licht, eenvoudig te monteren, geen onderhoud...het lijkt de ideale keuze.
U moet echter wel weten dat het in de loop van de tijd kan vervormen en dat kleuren in de zon kunnen verbleken. Sommigen zeggen ook dat het niet erg mooi is. Maar dat is een kwestie van keuzes maken.


Tuinhuisjes van polypropyleen
Geen twijfel mogelijk; een tuinhuis van polypropyleen, ook wel "kunsthars" genaamd, is het aangenaamst: robuust, zonder onderhoud, eenvoudig te monteren...wat kunt u nog meer wensen?
Het enige minpuntje is de prijs...


Voor meer stabiliteit: bouwt u uw tuinhuis op een fundering

Om niet alleen een goede stabiliteit te garanderen voor uw tuinhuis, maar ook een lange levensduur, is het beter om het tuinhuis op een fundering te plaatsen.
Het type fundering hangt af van de maat van het tuinhuis en dus, op indirecte wijze, van het uiteindelijke gebruik.


De betonfundering
Voor de grote tuinhuizen is dit bijna onontbeerlijk, dat wil zeggen voor die tuinhuisjes die bedoeld zijn als extra woonruimte.




Deze fundering wordt als volgt gelegd:

Kies een plek in de tuin die zo vlak mogelijk is en zet het oppervlak van de fundering af met een touwtje en paaltjes. De fundering steekt 10 cm rondom het tuinhuis uit. Graaf een richel van 8 tot 15 cm rondom dit afgebakende terrein en plaats de planken voor de bekisting.
Egaliseer het vloeroppervlak en bereid de afwatering voor door een laag grind te leggen en daar vervolgens een laag kleine steentjes en een laag steengruis overheen te leggen. Leg er vervolgens een laag niet-afbreekbaar plastic overheen.
Spreid een eerste laag beton uit en druk het aan met een hark. Breng vervolgens een tweede laag aan, die u een week laat drogen. Voor een oppervlak dat groter is dan 5m2 is het beter om tussen de lagen het beton met ijzer te wapenen.



De betonnen blokken
Deze zijn voldoende voor tuinhuisjes met een oppervlak dat niet groter is dan 15 m2.
Met dit systeem wordt het oppervlak onder het tuinhuis niet bedekt met beton, maar worden er 4 vierkante blokken van 50 tot 60 cm onder iedere hoek van het tuinhuis geplaatst, eigenlijk dus 4 "mini-funderingen", volgens dezelfde methode als voor de complete fundering

Het houten platform
Het grote voordeel is dat u het kunt verzetten als u besluit het tuinhuisje te verplaatsen.
Het platform dient uiteraard op een zeer vlak terrein te worden geplaatst dat met plastic folie is geïsoleerd en bestaat uit latten die op regelmatige afstand binnen een raamwerk zijn geplaatst. De vloer van het tuinhuis wordt hier met schroeven op bevestigd




De andere tuinhuisjes

Een tuinhuisje kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt:

om houtblokken te beschermen tegen slechte weersomstandigheden: U heeft dan alleen een afdak zonder deur of vloer nodig;
om er een garage van te maken: de minimum afmetingen zijn dan 3 m x 3 m en er moeten dan openslaande deuren of een kanteldeur komen;
om een auto te beschermen zonder een hele garage te moeten bouwen: de carport, een efficiënte manier om de carrosserie te beschermen tegen het slechte weer;
een pergola, tuinpaviljoen, prieel of gloriëtte worden eveneens beschouwd als tuinhuisjes en voegen een romantische noot toe aan uw tuin.


De voorschriften
De nok van een tuinhuisje mag niet hoger zijn dan 3m. Het mag niet in een voortuin worden geplaatst, noch op meer dan 30 meter afstand van de woning.
Al naar gelang het oppervlak zijn er verschillende administratieve verplichtingen:

voor een oppervlak kleiner dan 2 m2: geen administratieve verplichtingen
voor een oppervlak tussen de 2 en de 20 m 2: declareer uw werkzaamheden aan uw gemeente
voor een oppervlak groter dan 20 m2 : vraag een bouwvergunning aan.


Een tuinhuisje monteren

De vloer
Nadat u een fundering, betonblokken of mogelijk een houten platform hebt gelegd om de basis te vormen, bevestigt u de vloerpanelen. Deze panelen kunnen binnen een raamwerk in elkaar worden geschoven.



De wanden
De wanden zijn eveneens gemaakt van panelen die aan elkaar worden geschroefd en die vervolgens op het raamwerk van de vloer worden geschroefd. Begin bij de panelen die de achterkant van het tuinhuisje vormen, en ga verder met de twee zij- den. Controleer voordat u gaat schroeven met een waterpas of de wanden goed verticaal staan. De achterkant en de zijkanten worden aan elkaar geschroefd met behulp van hoekbevestigingen.
Monteer vervolgens de voorzijde die op dezelfde manier aan de zijwanden en op de drempel wordt bevestigd.
Monteer de eventuele, in het paneel geïntegreerde ramen.
Bevestig de deur met de daarvoor bestemde hengsels en scharnieren. Controleer of ze goed werken, voordat u ze definitief vastzet.


Het dak
Spijker de eerste panlat zo dicht mogelijk langs de gordingen en ga dan verder met de andere panlatten.
Plaats voorzichtig een bitumeuse vilten dakbedekking door te beginnen met een stook aan de voorkant en een aan de achterkant en dan weer terug naar het centrum van het tuinhuisje. Iedere strook moet enkele cm over de vorige strook heen liggen en 4 tot 5 cm over de panlatten uitsteken. Monteer afwerkplanken op de gevelbeëindiging aan de voor- en achterkant van het tuinhuis.


De gevelbeëindigingen
Deze worden op de voor- en achterwand bevestigd.





De gordingen
Steek de nokgording en daarna de dwarse gordingen in de groeven van de gevelbeïendigingen en controleer goed of de gordingen in de juiste hellingshoek staan en of de gevelbeëindigingen goed uitgelijnd zijn.