PDF-formaat downloaden


1. Massief parket

Het is de « echte » parketvloer, de traditionele en authentieke vorm die men terugvindt in kastelen en oude huizen. De hoge weerstand zorgt immers voor een lange levensduur. Parket bestaat in feite uit een massieve houten lat met een dikte van minstens 6,5 mm, maar vaak tussen 18 en 23 mm. Massief parket is niet alleen elegant, maar zorgt bovendien voor een buitengewone akoestiek. Deze vloerbekleding kan ook eenvoudig worden vernieuwd door te boenen, hoewel hij in werkelijkheid net mooier wordt met de jaren. Parket wordt voornamelijk vastgespijkerd op houten vloerbalken, hoewel tegenwoordig ook lijm wordt gebruikt. U moet wel weten dat massief parket de vloer ophoogt en het is dus raadzaam om na te gaan of dat wel mogelijk is in de kamer.


2. Fineerparket

Deze parket bestaat niet uit massief hout, maar wel uit 3 lagen boven elkaar: een houten laag, een centraal gedeelte op basis van hout (spaanplaat, vezelplaat of fineerplaat van hoge dichtheid) en een houten drager. Deze boven elkaar liggende lagen zorgen voor een betere stabiliteit dan bij massief parket. Dat verplaatst zich immers in de loop der jaren, aangezien massief parket bestaat uit natuurlijk hout. Omdat fineerparket tijdens de productie vaak wordt vernist, hoeft het niet te worden geboend en kunt u het droog onderhouden. Deze vloerbekleding wordt zwevend geplaatst, dus zonder vloerbalk, lijm of kliksysteem.


3. Laminaatparket

Het is de meest recente vloerbekleding en een perfecte imitatie van hout dankzij een vloer die op een ondersteunende vezelplaat (met variërende dichtheid) wordt vastgemaakt. Het voordeel spreekt voor zich: het is goedkoper! U kunt het ook droog onderhouden, net als fineerparket. U kunt deze – steeds zwevende – vloerbekleding snel en eenvoudig plaatsen, want het kliksysteem is momenteel razend populair voor dit type van vloeren. Om de akoestiek nog te verbeteren, maakt men gebruik van een onderlaag uit polystyreen, tenzij deze al ingebouwd is in de laminaatparket.


Welke legmethode kiest u?

De plaatsing is afhankelijk van de lengte en de dikte van de latten. Voor laminaatparket worden vaak lange latten gebruikt, die weinig patronen toelaten in tegenstelling tot de andere vloerbekledingen zoals massief parket en fineerparket.


Recht


Met deze legmethode wordt de volledige lengte van de lat gebruikt, die minstens 50 cm moet bedragen. Indien u de lange latten in de lengte van de kamer legt, lijkt deze bovendien groter.


Strokenpatroon


Hierbij worden lange en korte latten met elkaar gecombineerd. Het is dus een afwisselende legmethode waarbij de voegen niet met elkaar verbonden zijn. Deze methode is snel en zeer zuinig, aangezien er niets van het product verloren gaat.


Dambord


De tegels worden in een perfect vierkant geplaatst en vervolgens samengevoegd in het dambordmotief.


Gebroken stok


De latten worden in visgraatmotief geplaatst zonder dat ze schuin worden afgesneden: ze worden in de lengte loodrecht op elkaar geplaatst.


Hongaarse punt


Net als bij de gebroken stok worden de latten in visgraatmotief geplaatst, maar de uiteinden zijn schuin afgesneden.


Ladder


De latten worden opgesteld zoals de treden van een ladder, die mooi op elkaar aansluiten en loodrecht onderbroken worden door een « stijl ».


Ruggesteun Plan-it

U gaat dezelfde vloerbekleding toch niet overal in het huis gebruiken! De duurzaamheid is verschillend en deze zijn bestemd voor andere doeleinden – huishoudelijk of commercieel – die in verschillende categorieën zijn onderverdeeld:

huishoudelijk gematigd of zwak (logeerkamer)

huishoudelijk normaal (woonkamer, kantoor)
huishoudelijk sterk (eetkamer, kamers die naar buiten leiden)

commercieel gematigd (wachtkamer, vergaderzaal)

commercieel algemeen (winkel, ontvangstruimte)

commercieel intensief (restaurant, receptie)
Laminaatparket bestaat uit 6 klassen (21, 22, 23, 31, 32, 33) naargelang de gebruiksfrequentie.

Fineerparket en massief parket worden verdeeld afhankelijk van de duurzaamheid van hun hout.

De houtsoorten variëren dus in hardheid en in dikte van de slijtlaag bij fi neerparket.

Er zijn 4 klassen (1, 2, 3, 4), van de laagste gebruiksfrequentie naar de meest intensieve.

Voorbeeld: sparrenhout behoort tot klasse 1; dennenhout en kastanjehout in klasse 2; bangkirai, eikenhout, teak en essenhout in klasse 3; bamboe, wengé, ipé en mahonie in klasse 4.


Wist u dat?

Het parket van Versailles, ook wel « mozaïek parket », bestaat uit vierkante platen in massief eikenhout, die diagonaal geplaatst worden ten opzichte van de kamer. Niets houdt u tegen om dat thuis ook te doen!


Knipoog

Of het nu massief hout of fineerparket is, u zal uw vloer natuurlijk niet met heel veel water schrobben! Een elektrostatisch doekje met microvezels neemt het stof weg, terwijl u er af en toe eens overgaat met een vochtige spons zonder schoonmaakproduct of met een stoomreiniger.