Je lekker warm houden tijdens de wintermaanden? Dat doe je met een lekker kopje koffie of thee, een dekentje, ... Maar ook met de juiste verwarming of kachelJe bouw of renoveert een huis en wilt een gezellige warmtebron in de woonkamer. Of je wilt de druk op je energiefactuur verlagen. Dan bots je al snel op het vraagstuk: welke kachel haal je in huis? Een houtkachel of een pelletkachel? Of kies je voor een alternatief?

Er zijn verschillende keuzes die je kan maken. Wat dit vraagstuk zo moeilijk maakt is dat de ene keuze niet beduidend beter is dan de andere. In de kern voorzien beide toestellen je van warmte. Maar ze doen dit elk op een andere manier, met andere kosten, en elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel lijsten we de verschillen op en alle kenmerkende pro’s en contra’s. Om je keuze iets makkelijker te maken, geven wij je alles mee om de juiste verwarming te kiezen:


Houtverwarming, gezellig!

Een houtkachel is de trouwe statige soldaat van vele woonkamers. Het concept van de kachel is simpel en zo oud als de straat. Een ‘kast’ in gietijzer of metaal, vanbinnen bekleed met vuurvaste stenen of vermiculiet die met een buis verbonden is aan de schoorsteen voor luchtafvoer. Onder de verbrandingskamer is er een opvangbakje voor assen, afgescheiden door een rooster en een luikje voor luchtaanvoer. Een houtkachel geeft een aangename gloed of ‘stralingswarmte’ af die al snel een hele kamer kan vullen.


Brandstof: hout

Een houtkachel gebruikt, zoals de naam al doet vermoeden, hout als brandstof. Je kan echter niet zomaar al het hout dat je vindt in je kachel stoppen en in brand steken. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om behandeld hout (bijvoorbeeld van oud/versleten meubilair) of vochtig hout te gebruiken. Die zorgen voor veel rookontwikkeling en een onvolledige verbranding. Rook zorgt dan weer voor geurhinder, is ongezond en prikt in de ogen. Zowel jijzelf als je buren zitten niet op veel rook te wachten…

Idealiter is je hout dus droog, schoon en niet te groot (lengte van +/- 30 cm is perfect). Je kan er voor opteren om brandhout te kopen in een winkel. Hou echter je ogen en oren open. Vaak geeft men hout weg na het neerhalen van een boom in de tuin. Af en toe moet je zelf nog het hout in brandklare blokken klieven.

Bewaar je brandhout buiten, zodat de wind het hout kan laten drogen op een natuurlijke manier. In een garage of kelder gaat je hout nauwelijks drogen en zelfs op termijn schimmelen. Stapel het hout geschrankt en zorg voor een afdak tegen regen, bijvoorbeeld met golfplaten of een zeil. Je kan ook een haardhoutopslag aanschaffen. Het is ook verstandig om het hout niet op de grond te laten liggen. Hiervoor kan je pallets gebruiken. Twee jaar het hout laten drogen is niet overdreven. In afwachting kan je in de winkel kant-en-klare zakken brandhout kopen. Soms zie je op straat bordjes van mensen die brandhout van de hand doen.

Houtsoorten voor brandhout: DO’s & DON’Ts

DO: Geschikte houtsoorten voor brandhout zijn langzaam groeiende bomen zoals de beuk, eik, haagbeuk, es, els, fruitboom, acacia en berk.

DON’T: De wilg, linde, populier, kastanje en naaldbomen branden niet goed en geven weinig warmte af.


Budget

Houtkachels bestaan in alle budgetten. Het goedkoopste basismodel kost bij Brico slechts €369. Er zijn ook modellen van €3000+. Deze kachels hebben doorgaans een hoger rendement en houden de warmte beter bij. Als je een blitser design wilt, zal je daar ook iets meer geld voor moeten neertellen. Het nodige hout is dan weer relatief goedkoop en makkelijk te vinden.

Rendement

Het rendement van een houtkachel kan wel eens tegenvallen als je een goedkoop model koopt. Informeer goed wat het rendement van de kachel is voor je het aankoopt. Afhankelijk van het type en merk kan het 50-80% rendement hebben. De meeste moderne metalen houtkachels hebben een rendement van 75%. Daarmee zit je zeker goed. Alles daarboven is ecologisch en economisch gezien nog beter, al zal je daarvoor wel iets meer geld voor moeten neerleggen.

Wat is het verbrandingsrendement ?

Het verbrandingsrendement van een verwarmingstoestel is de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die potentieel in de brandstof aanwezig is en de uiteindelijke hoeveelheid warmte die het verwarmingstoestel met die brandstoffen realiseert. Er gaat namelijk warmte verloren door onvolledige verbrande deeltjes die in de as achterblijven of via de schoorsteen ontsnappen. Hoe beter je toestel de warmte bijhoudt (=warmteaccumulatie), hoe hoger het rendement.

Onderhoud

Een houtkachel heeft geen mechanische of elektrische onderdelen die plotsklaps kapot kunnen gaan. Wel moet je af en toe kijken of alle luiken en scharnieren nog werken zodat de luchttoevoer en afvoer nog goed zijn en je nog hout in je kachel krijgt. Als je kachel een glazen ruit heeft, maak je die best ook eens schoon als die zwart is geworden. Hoe zuiverder je hout is, hoe minder snel je ruit zwart zal kleuren.

Gebruiksgemak

Sommigen vinden het een evidentie, anderen knoeien met aanmaakblokjes en stapels krantenpapier om het vuur aan te krijgen. De belangrijkste vereiste van vuur is zuurstof. Zorg dus bij het aanmaken dat er voldoende luchtaanvoer is. Het kan ook helpen om een raam open te zetten zodat er luchtcirculatie is.

In tegenstelling tot wat velen denken, brandt je hout het beste van boven naar beneden. Leg dus enkele grotere blokken onderaan (ideale grootte komt overeen met een bovenarm) en bouw daarop een klein vuurtje met aanmaakhout, een beetje luchtig gepropt krantenpapier of aanmaakblokjes. Steek deze nu aan met alle ventilatiegaten open. Het vuur zal overslaan op de grote blokken en op die manier vollediger verbranden. Om het uur leg je 2 à 3 nieuwe blokken om het vuur gaande te houden. Als je merkt dat je vuur sneller dooft moet je natuurlijk meteen ingrijpen.

Het nadeel is dat de aanvoer van hout op geen enkele manier automatisch kan verlopen. Je moet hier dus wel wat aandacht en tijd aan besteden.

Gezelligheid en traditie

Het is voor sommigen misschien een verwaarloosbare factor, maar gaat er iets boven een gezellig knetterend haardvuur tijdens de koude wintermaanden? Deze factor heb je enkel bij een houtkachel en een open haard, terwijl een pelletkachel eerder een onnatuurlijk felle vlam zal opleveren. Ook het hout klieven en zelf je vuur aansteken zijn lekker ouderwetse gewoontes die ondanks het harde labeur wel zeer bevredigend zijn om te doen.

Enkele voordelen van een houtkachel:

1. Goedkoop: Hout is goedkoop. Als je goed oplet is het zelfs gratis.

2. Gezellig: Gezellige aangename warmte, mooie natuurlijke vlammen.

3. Onafhankelijk van stroom: Bij een stroompanne kan je nog altijd op de houtkachel rekenen.

4. Veel keuze: Er bestaan veel modellen in alle maten en voor elk budget.

En enkele minpuntjes:

1. Rendement: Als je een hoog rendement wilt, heeft dat zijn prijs. Gemiddeld is het rendement van een kachel toch zo'n 75%.

2. Stof en as: Het stoken van brandhout kan flink wat vuil met zich meebrengen.

3. Niet automatisch: Het hout zal zich niet vanzelf aanvullen. Ook het vuur moet je zelf aansteken.

4. Plaats: Voor brandhout heb je buiten voldoende opslagplaats nodig.


Bekijk ons volledige assortiment verwarming

We bieden alle soorten verwarming aan. Uiteraard een uitgebreide keuze pelletkachels en houtkachels, maar ook de alternatieven op olie, gas en elektriciteit. Bekijk, vergelijk en bestel al onze toestellen online.

Bekijk al onze houtkachels!Een verwarming op pellets

Een pelletkachel lijkt op het eerst zicht op een houtkachel, maar is in wezen iets totaal anders. Het is alsof de traditionele houtkachel werd gestript, en vervolgens volledig werd heruitgevonden om te voldoen aan de veranderende behoeften van de moderne mens, aan nieuwe tijden die roepen om een meer ecologische, praktische aanpak.

De idee van de pelletkachel is als volgt: een metalen kast met een ingebouwd reservoir, gevuld met korrels of pellets van samengeperst hout. Dit reservoir levert door middel van een wormschroef op gelijkmatige manier pellets naar de verbrandingskamer. Door meer of minder pellets aan te voeren of de luchttoevoer aan te passen, kan de temperatuur automatisch geregeld worden. De rookgassen worden door middel van een ventilatiesysteem weggeblazen.

Je merkt het, een pelletkachel is eigenlijk meer een machine dan een ‘passieve’ kachel.

Het idee ontstond al in de jaren ’30 van de 20ste eeuw maar maakte pas een eerste opmars begin jaren ‘70 (oliecrisis) en nog eens vanaf de eeuwwisseling, toen de effecten van de opwarming van de aarde meer zichtbaar werden in het dagelijkse leven.

Budget

Een pelletkachel is net als een houtkachel een investering. De goedkoopste versie op brico.be is €899 euro, maar de meeste modellen zullen eerder €1500 of meer kosten. De krachtigste pelletkachel in het online assortiment heeft een rendement van 94,4%, waarvoor je €2599 opzij moet zetten.

Naast de directe aankoop heb je ook installatie- en onderhoudskosten en natuurlijk de pellets zelf. Die onderhoudskosten kunnen hoog oplopen, bijvoorbeeld als een elektrisch onderdeel het laat afweten of bij een ander technisch mankement.

Deze investering betaalt zich wel terug op termijn, omdat je door de efficiënte verwarming een grote hap uit je energiefactuur neemt.


Brandstof: pellets

Pellets zijn drooggeperste korrels die ongeveer de dikte van een potlood hebben en een lengte tussen 1 en 4 cm. Ze worden gemaakt van zuiver onbehandeld houtafval. Doorgaans zijn pellets te koop in zakken van 15 kg of groter, sommige leveranciers storten zelfs meteen in grote hoeveelheden, rechtstreeks uit de vrachtwagen. Het is verstandig om in grote aantallen te kopen als je eenmaal een pelletkachel hebt, want je bent er toch afhankelijk van. Je kan ook niet zomaar zelf pellets maken of een vervangmiddel in het pelletreservoir stoppen. Pellets stockeer je best op een droge en goed geventileerde plaats.

Pellets worden verondersteld CO²-neutraal te zijn. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid CO² die vrijkomt bij verbranding ervan overeenkomt met de CO² die de boom heeft opgenomen tijdens zijn leven. Hier worden echter niet de transport- en productiekosten bijgerekend dus dit moet je met een korreltje zout nemen. Ondanks deze nuance zijn pellets nog altijd één van de meest milieuvriendelijke alternatieven van stookolie.

Ook pellets hebben kwaliteitslabels! Er circuleren verkooppraatjes over tal van irrelevante eigenschappen van de korrels zoals matte/glanzende korrels en stevigheid. Het enige wat echt telt is het label op de verpakking. DIN+ en EN+A1 zijn voorbeelden van labels waarmee je kan thuiskomen.


Rendement

Pelletkachels zijn gemaakt om efficiënt te zijn, dus het rendement is dan ook de grote sterkte van pelletkachels. Het rendement van pelletkachels schommelt rond de 90%-95%, wat waanzinnig hoog is. Pellets leveren bijvoorbeeld maar 0,46% as op. Dus voor 1 kilo pellets, heb je nog geen 5 gram assen. Zowat alles van de pellets wordt volledig opgebrand en omgezet in warmte-energie.

Je hoeft dus één keer het reservoir te vullen en je kan nadien nog genieten van vele uren warmte.

Onderhoud

Af en toe het weinige as verwijderen en het reservoir met pellets aanvullen zijn de voornaamste bekommernissen. Hou het pelletverbruik een beetje in het oog, want de vuistregel zegt dat je na 1 ton pellets een groot onderhoud doet of laat uitvoeren (aanbevolen).

Het is verstandig om net voor het najaar eens je pelletkachel uitgebreid te (laten) controleren. Slecht onderhoud kan leiden tot zuurstoftekort in de verbrandingskamer van je kachel. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt want hierdoor gaat je vuur snel doven. Weinig of nooit je pelletkachel controleren en schoonmaken is vaak ook de oorzaak van defecten, meer nog dan mechanische of elektronische storingen.

Gebruiksgemak

Naast het rendement is het gebruiksgemak de tweede grote sterkte van de pelletkachel. Eigenlijk kan je een pelletkachel even gemakkelijk aanzetten als een eenvoudige lamp: met één druk op de knop.

Bij veel, zo niet alle modellen is het mogelijk om net zoals bij een thermostaat aan te geven wanneer de kachel aan en uit moet staan. Zo kan je dus net voor je wekker gaat de kachel laten aanspringen of ’s avonds wanneer (of vlak voor) je van je werk thuiskomt. Qua verbruik is het eigenlijk beter om in de winter de kachel ’s nachts op een laag pitje verder te laten stoken. Als je de kachel volledig uitschakelt, wordt het te koud binnen en zal je kachel ’s ochtends ‘in overdrive’ moeten gaan om je huis terug op temperatuur te krijgen.

Ook de temperatuur is regelbaar. Wil je het wat warmer, versnelt de aanvoer van pellets en zuurstof.

Gezelligheid?

Pelletkachels hebben een heel felle, directe vlam. Dit wordt veroorzaakt door de pellets, die heel efficiënt opbranden. De natuurlijke vlammen van een houtblok zijn hiermee totaal niet te vergelijken. Tegenstanders van de pelletkachel zien dit als het grootste minpunt. Het gezoem van de ventilator of pelletaanvoer en sporadische gekraak van de pellets zijn ook minder aangenaam dan knapperend houtvuur.


5 voordelen om voor een pelletkachel te kiezen:

1. Regelbaar: Wil je het warmer, kouder? Stel een timer in, het is zo geregeld.

2. Werkt semi-automatisch: Een keer het pelletreservoir vullen en je moet enkele dagen niet omkijken naar je kachel.

3. Rendement: Pelletkachels hebben een heel hoog rendement (+90%) door de volledige verbranding.

4. Milieuvriendelijk: Pellets zijn CO²-neutraal. Je kan dus met een gerust hart pellets stoken.

5. Groot gebruiksgemak: Je kan met één druk op de knop de kachel aanzetten, geen geknoei met aanmaakhout.

5 minpuntjes:

Ongezellige vlam: De verbranding van pellets is kort en krachtig. Maar dus ook fel en onnatuurlijk.

Hoge onderhoudskost: Een pelletkachel heeft veel elektronische en mechanische onderdelen die defect kunnen geraken. Je bent ook afhankelijk van een specialist voor het onderhoud of reparatie. Goed verzorgen is de boodschap!

Iets duurder: Pellets zijn op de lange termijn een dure brandstof, vergeleken met hout. De kachel zelf is ook een investering,

Afhankelijk van stroom: Niet zo handig als ook je centrale verwarming het laat afweten bij een stroompanne. Geen alternatieven als pellets opraken.

Generiek design: Misschien wat overdreven, maar wanneer je één pelletkachel hebt gezien, heb je ze meteen allemaal gezien.


Bekijk ons volledige assortiment verwarming

We bieden alle soorten verwarming aan. Uiteraard een uitgebreide keuze pelletkachels en houtkachels, maar ook de alternatieven op olie, gas en elektriciteit. Bekijk, vergelijk en bestel al onze toestellen online.

Bekijk al onze pelletkachels!Alternatieven

Op lange termijn zijn de houtkachel en pelletkachel zeker de beste alternatieven als je minder beroep wilt doen op de centrale verwarming en de dure stookolie die daarbij hoort. Wil je op korte termijn een ruimte opwarmen (bijvoorbeeld een werf), of verblijf je een tijdje in een niet verwarmde ruimte, zijn hier enkele toestellen die niet veel onderhoud vergen en je toch de nodige warmte zullen bieden.

Stekker in en verwarmen maar!

Je kan ook kiezen voor een elektrische verwarming (of mobiele convectors). Deze elektrische kachel blaast lucht door kabels die door stroom verhit worden. De opgewarmde lucht wordt vervolgens de ruimte ingeblazen. Deze methode werkt snel en eenvoudig maar verbruikt een pak stroom.

De installatie ervan is alvast heel gemakkelijk en goedkoop. Het is vooral interessant voor kamers die slechts af en toe of tijdelijk verwarmd moeten worden, en voor kleine ruimtes.

Sommige elektrische verwarmingen zijn regelbaar, afhankelijk van je levensritme. Je kan de uren programmeren waarop hij aan- of uitgeschakeld moet worden. Handig om het huis te verwarmen als je thuiskomt, en besparend om dit uit te zetten als er niemand thuis is.

Vergeten om de verwarming voor te programmeren? Geen probleem! Een elektrische verwarming komt snel op temperatuur zodat je ook snel van de gewenste warmte kan genieten.

Nadelen:

  • De warmte wordt slechter verdeeld en is droger
  • Dit systeem is minder zuinig

Bekijk ons aanbod van mobiele convectors, olieradiatoren en keramische kachels en blaasverwarming.Verwarmen met gas

Een gaskachel maakt gebruik van butaan- of propaangas uit flessen of van het aardgasnetwerk, als dat op het huis is aangesloten, om warmte-energie uit te stralen. Een gaskachel is eenvoudig in gebruik en heeft weinig onderhoud nodig. Wees wel voorzichtig met de gasflessen!

Gasverwarmingen worden vooral aanbevolen voor grote ruimtes die nood hebben aan een krachtige verwarming. Ga bij de aankoop na voor welk type ruimte (binnen of buiten) de kachel geschikt is.

Hun energierendement is aanzienlijk en ze bieden uitstekend comfort. Ze zijn ook gemakkelijk en goedkoop te installeren en zeer gebruiksvriendelijk. Je geniet ook snel van de voordelen van een goed beheerste warmte.

Nog wat raad:

  • Zorg dat de kamer goed verlucht is! Je wilt CO-vergiftiging vermijden!
  • Gebruik je dit type verwarming continu? Opgelet voor vocht!

Bekijk al onze gaskachels!Of een petroleumverwarming?

Een petroleumkachel is een kachel die warmte produceert door middel van het verbranden van kerosine, ook wel petroleum genoemd. Omdat je geen stroom nodig hebt om een petroleumkachel te gebruiken is het handig om te gebruiken tijdens een stroompanne of op plaatsen waar geen netstroom voorhanden is.

Onderschat dit type verwarming niet! Het is een doeltreffende en vrij betaalbare verwarming voor een kamer met een groot volume of voor oude huizen in de bergen of op het platteland.

De aankoopprijs ligt niet heel hoog. De krachtigste modellen hebben een uitstekend rendement en verdelen de warmte ook nog heel goed. Daarnaast zijn ze ook installatie- en gebruiksvriendelijk en maken ze een kamer snel warm.

Goed om te weten:

  • Verf of textiel in huis kan zwart worden. Opgelet dus!
  • Dit type verwarming geeft vocht af!
  • Het kan CO produceren. Zorg dus dat je kamer goed verlucht is!

Bekijk ons aanbod van petroleumkachels. Vergeet de petroleum niet!


Nog andere alternatieven

Olieradiator

Een olieradiator lijkt erg op de klassieke wandradiatoren qua uitzicht. Vele modellen zijn verrijdbaar en kan je dus overal in huis gebruiken. Werken op stroom en net als alle andere warmtebronnen die op elektrische energie werken, verbruiken ze heel veel stroom.

Wat met een open haard?

Een open haard wordt vaak in één adem genoemd met de houtkachel. Deze voorloper van de houtkachel werkt ook op hout, maar heeft een zeer laag rendement (10% - 20%) en heeft nagenoeg enkel een decoratieve functie. Bovendien is de kans op rookvorming en geurhinder veel groter.

De onvolledige verbranding zorgt namelijk voor veel as en roet in de schoorsteenpijp. Dat kan ervoor zorgen dat de schoorsteen niet goed trekt en de rook blijft hangen in het huis. Dat is niet alleen gevaarlijk maar ook onaangenaam. Regelmatig de schoorsteenpijp schoonmaken is dus de boodschap, ook om bijvoorbeeld schouwbrand te voorkomen.


Is je keuze gemaakt? Bij ons vind je alles voor verwarming!