Dakisolatie 

Minerale wol, rotswol en glaswol bestaan in platen van 50 of 60 cm op 100 cm of op rollen van 35, 45 en 60 cm breed. Ze zijn bekleed met een dampremmende aluminiumfolie of met kraftpapier. Beide soorten kunnen gemakkelijk met de randen op de zolderbalken worden vastgeniet. Sommige rollen zijn volledig ingepakt om de huid niet te irriteren.

  • Geëxpandeerd polystyreenschuim, verkrijgbaar in de vorm van panelen van 60 cm x 125 of 250 cm.
  • Geëxtrudeerd polystyreenschuim (of XPS), verkrijgbaar in de vorm van panelen van 60 cm x 125 of 250 cm.
  • Cellenglas, verkrijgbaar in panelen.

Glaswol is het ideale isolatiemateriaal voor je onderdak. Het biedt de meest efficiënte thermische en akoestische isolatie. Voor het dak koop je glaswol in rollen, maar ze zijn ook verkrijgbaar als panelen voor de muren en de vloer. Er zijn ook andere opties voor dakisolatie.

Isolatie van het dak met minerale wol:

Gebruik minerale wol voorzien van flenzen. Op die manier kunt u deze aanbrengen zonder de minerale wol te pletten.

Polyurethaan- & polystyreenplaten

Het gebruik van deze stijve platen vereist dat de zijden van de kepers die als onderstructuur dienen perfect effen en gelijk zijn. Kies indien mogelijk ’sandwichpanelen’ die reeds in de fabriek werden uitgerust met een gipsplaat. Deze dient als afwerking en beperkt mogelijke brandrisico's.

Isolatie met Delta-platen

Delta-platen zijn diagonaal in twee gelijke driehoeken verdeeld waardoor de breedte volgens de tussenafstand van de balken kan worden aangepast. Elke halve plaat kan op een andere halve plaat worden geschoven om de vereiste breedte te bedekken. Alleen nog de punten afsnijden en de plaatsing is klaar. De afmetingen van Delta-platen zijn 80 cm x 50 cm.

Platen met bevestigingspennen

U kunt isolatieplaten ook aanbrengen met bevestigingspennen die op de spanten worden vastgezet.

De pennen zijn in de diepte regelbaar om de nodige ruimte vrij te laten voor ventilatie van het onderdak. De bevestigingspunten op de spanten zijn bepalend voor de ruimte die moet worden vrijgelaten.

Nadien kunnen rechtstreeks gipsplaten op de isolatie worden aangebracht met behulp van speciale profielen.

Isolatie van binnenmuren.

Isoleren met Delta-platen

Delta-platen zijn diagonaal in twee gelijke driehoeken verdeeld waardoor de breedte volgens de tussenafstand van de balken kan worden aangepast. Elke halve plaat kan op een andere halve plaat worden geschoven om de vereiste breedte te bedekken. Alleen nog de punten afsnijden en de plaatsing is klaar. De afmetingen van Delta-platen zijn 80 cm x 50 cm.

Isoleren met polystyreenplaten.

Isoleren met gipskartonplaten.

Isolatie van buitenmuren

Binnenmuren isoleer je omwille van akoestische redenen. Buitenmuren ook, maar vooral om de temperatuur in je huis stabiel te houden. Daarom kies je best voor de combinatie van 2 isolatiepanelen:

  • ROCKWOOL: thermische en akoestische isolatie die trillingen absorbeert en brandwerend is
  • Akoestische panelen: extra isolatiemateriaal voor jouw comfort en dat van je buren

Minerale wol, rotswol en glaswol bestaan in platen van 50 of 60 cm op 100 cm of op rollen van 35, 45 en 60 cm breed. Ze zijn bekleed met een dampremmende aluminiumfolie of met kraftpapier. Beide soorten kunnen gemakkelijk met de randen op de balken worden vastgeniet. Ze worden gebruikt voor scheidingswanden, voorzetwanden, gevelbekledingen, vloeren.

Geëxpandeerd polystyreen in de vorm van platen van 60 cm x 125 of 250 cm, wordt gebruikt onder dekvloeren, bij gevelbekledingen maar ook voor muren.

Geëxtrudeerd polystyreenschuim (of XPS), verkrijgbaar in de vorm van panelen van 60 cm x 125 of 250 cm, wordt gebruikt voor vloeren en muren.

Cellenglas is vooral geschikt voor daken.

Vloerisolatie

Een isolatielaag van 6 tot 10 cm bestaande uit geëxtrudeerd polystyreen of polyurethaan is noodzakelijk. De isolatie wordt onder de betonvloer geplaatst.

Je kan kiezen uit 2 soorten panelen om je vloer te isoleren:

XPS panelen

  • Compact synthetisch isolatiemiddel
  • Makkelijk te plaatsen
  • Neemt geen water opBestand tegen druk

EPS panelen

  • Licht
  • Goedkoop
  • Makkelijk op maat te snijden

Beide panelen kan je eventueel ook gebruiken om je muren en dak te isoleren.


Vloer isoleren met Easycell Systeem

Easycell is een systeem waarmee je holle ruimten, zoals tussenverdiepingen , makkelijk kan isoleren, zonder alles open te halen. Het vermindert geluidoverlast en houdt de warmte binnen. Het isoleren gebeurt door inblazen van vlokken gemaakt van volgens mij papiervezels. Kijk ook op hun site voor meer informatie. http://www.easycell.nl/nl/product/informatie


Ramen- en deurenisolatie

Een PU-schuimband is vooral handig voor het afdichten van grotere spleten en kieren en wordt geplaatst voordat de siliconekit wordt aangebracht. De band dient als vulvolume.

Deurtochtlat

Sommige deurtochtlatten zijn zelfklevend, andere worden met schroeven bevestigd. Soms is de tochtlat uitgerust met een mechanisme dat ervoor zorgt dat de tochtlat van de grond komt bij het openen van de deur. Dat is vooral nuttig bij oneffen vloeren waar het noodzakelijk is om de rubber tochtband tegen de grond te drukken. Zonder het mechanisme zou de deur bij het opengaan altijd slepen. Er zijn tochtlatten met een rubberprofiel en andere met een borstel. Kijk op de verpakking welk type bij uw vloer past.

Er bestaan verschillende soorten tochtstrips. Ze hebben, afhankelijk van het gebruik, een aangepaste dikte en aangepast profiel.

Soorten tochtstrips

Er bestaan verschillende profielen om voor elk specifiek probleem een oplossing te bieden.

Profiel I
Voor kierbreedtes van 1 tot 6 mm bij nieuw schrijnwerk als ze in polyurethaan zijn uitgevoerd of voor oud en nieuw schrijnwerk als ze van pvc zijn. Dat is een goedkope maar in de tijd beperkte oplossing want de tochtband wordt geleidelijk aan platgedrukt en verliest zijn initieel volume.

Profiel E
Om nieuw schrijnwerk te isoleren dat een klein beetje speling heeft (1 tot 3 mm).

Profiel D P
Voor kierbreedtes van 4 tot 6 mm.
De verdikking zorgt voor een optimale afsluiting maar is dankzij het luchtkussen toch samendrukbaar.

Profiel V
Voor schuiframen en -deuren, om kierbreedtes van 1 tot 8 mm te vullen.

Tenslotte: weet wat je koopt

Beslist om erin te vliegen? Fijn! Hier nog kort 2 elementen waarmee je rekening moet houden als je isolatiemateriaal koopt. Op de verpakking van isolatiemateriaal vind je normaal gezien 2 waarden:

  • R-waarde: staat voor de thermische isolatie van het materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter.
  • dB-waarde: staat voor de akoestische isolatie (decibels). Hier opnieuw: hoe hoger de waarde, hoe meer geluidstrillingen de panelen absorberen.

Vind alle isolatiematerialen die je nodig hebt om van je huis een knusse en energiezuinige stek te maken, zoals buisisolatie, dakisolatie, geluidsisolatie, wandisolatie en veel meer!

Klaar om zelf aan de slag te gaan, maar weet je niet goed hoe? Ontdek onze maakworkshop en wordt een echte expert in isolatie plaatsen! 

Financiële steun

De gewesten bieden verschillende tegemoetkomingen aan. Kijk op de website van uw gewest voor meer informatie: