Het weer in september

In september begint de herfst officieel. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen 15 en 20 °C en de minimumtemperatuur schommelt tussen 6 en de 11 °C. September is een natte maand met een gemiddelde neerslag tussen 65 en 120 millimeter.

Tuinieren in september

Stroop je mouwen maar op en haal je tuingereedschap uit de schuur. Een, twee, drie … daar gaan we!

Tuintips: tuinieren in je moestuin

Het einde van de zomer is in aantocht. Omdat er in september redelijk wat neerslag valt, en de zon toch veel schijnt, kunnen je planten nog stevig doorgroeien. Hoog tijd dus om je tuin op het najaar voor te bereiden.

Zaaien

Zaai wintergroenten zoals uien, spinazie, rapen, radijs, prei en andijvie. Begin september kun je ook nog je krop- of veldsla in de vollegrond uitplanten. Het oogstwerk is dan voor november. Kervel kun je zaaien tot half september. Hou je van rabarber? Plant of verplant het dan nu, maar laat zeker één meter tussen de verschillende stengels.

Oogsten

Deze maand oogst je de laatste wortelen, tuinkers, boontjes en veldsla. Ook groenten zoals paprika’s, tomaten, komkommers en pepers staan op het oogstprogramma.

Onderhouden

Een gezonde moestuin begint bij goed onderhoud. Door de grootste bladeren van je peterselie te knippen, zorg je voor een sterkere plant. In september kruipen er veel slakken rond, door het natte weer. Verjaag de slijmerige beestjes met eierschalen, koffiedras of kies voor een anti-slakkenmiddel. September is ook hét moment voor een laatste behandeling tegen onkruid. Zo ervaar je in het voorjaar minder last. Bescherm je planten ten slotte tegen guur weer, door ze goed vast te binden met plantensteunen.

Tuintips: tuinieren in je boomgaard

Ook in je boomgaard is er deze maand veel oogst- en onderhoudswerk. Klaar om erin te vliegen?

Oogsten

September is dé oogstmaand bij uitstek voor je appelen en peren. Je oogst ze het best bij droog weer en met de nodige voorzichtigheid. Zo is de kans kleiner dat je ze beschadigt of dat ze rotten. Hangt er veel fruit aan je bomen? Haal dan zeker het familierecept voor appelmoes of heerlijke perencake tevoorschijn.

… en onderhouden

Door af en toe de rotte vruchten van je appel- of perenbomen te verwijderen, voorkom je dat ziektes zich verspreiden en je veel last krijgt van wespen. Hou daarnaast ook de grond onder je bomen in de gaten. Maak het onkruidvrij, zodat je bomen zo veel mogelijk water en voedsel kunnen opnemen. Je fruitbomen mag je na de oogst snoeien.

Tuintips: tuinieren in je siertuin

In september vullen zon en neerslag elkaar perfect aan. Verwacht je dus maar aan een tuin in beweging.

Het gazon

Maai het gras, afhankelijk van hoe snel het groeit, één à twee keer per week. September is het moment om je gazon eens goed te verticuteren. Zo zorg je ervoor dat mos en dor gras niet de overhand nemen. Spreid je grasmaaisel daarna goed open op je composthoop, zodat het niet gaat ruiken of rotten. Bemest het gras ook voor het begin van de winter. Dit doe je het best als er regen wordt voorspeld.

Bomen, hagen en heesters

In september is de grond nog warm genoeg om nieuwe struiken of heesters te planten. Wil je de hele winter genieten van een strakke verzorgde tuin, dan doe je er goed aan je hagen en bomen nu nog even grondig te snoeien. Trim de topscheuten en zijkanten.

Sierplanten en bloemen

Fleur je tuin op met kleurrijke winterbloeiende bloemen zoals krokussen, sneeuwklokjes, viooltjes, winterheide, asters of cyclamen. Uitgebloeide sierplanten of bloemen knip je het best, zodat ze in toekomst weer volop kunnen bloeien. Vergeet ook niet om oude potgrond te vervangen door nieuwe.

Klussen op het terras

Nu de zomer op z’n einde loopt, is het tijd om je terras op te ruimen en al je accessoires op te bergen.

Onderhouds- en opruimweer

September is een mix van mooie en minder mooie dagen. Afhankelijk van wat de weerman voorspelt, is het áltijd opruimweer. Voordat je je parasol, loungeset en tuintafel weer op stok zet, geef je ze het best nog een stevige onderhoudsbeurt. Ook je barbecue verdient de nodige aandacht. Regent het pijpenstelen? Dat is het ideale moment om je tuinhuis op te ruimen. Creëer orde in de chaos met handige kasten en boxen. Je gereedschap hang je met gereedschapshouders of -haken aan de muur. Zo komt het minder snel in contact met roest en gaan je grasmaaier of heggenschaar nog jaren mee.

Een winterklaar zwembad

Het zwemseizoen is stilaan voorbij. Tijd om je opzetzwembad leeg te maken en op te bergen. Laat het leeglopen en goed drogen in de zon. Je zwembad afbreken doe je volgens de opbouwinstructies, maar in de omgekeerde volgorde. Controleer dus altijd goed de handleiding voor je te werk gaat.

Wil je je zwembad in het najaar buiten laten overwinteren, dan is het belangrijk dat je het winterklaar maakt. Reinig eerst het zwembad met je zwembadstofzuiger en laat de filter minstens acht uur draaien. Verwijder daarna alle accessoires, waaronder je filter, warmtepomp en de bijhorende aansluitingen. Voeg ten slotte nog enkele winterdrijvers toe en sluit het zwembad met een beschermzeil.

Vijveronderhoud

Hou je vijver proper: verwijder uitgebloeide waterplanten en vis rotte bladeren uit het water met een schepnet. Door een net over je vijver te spannen, maak je het jezelf extra makkelijk. Wil je een vijver aanleggen, dan is september hét moment om dat te doen. Door de koudere temperaturen maakt algengroei geen schijn van kans en blijft je water lang proper.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste tuingereedschap om je tuin en terras nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog en onze tuincatalogus of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico- of BricoPlanit-winkel.