e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Een elektrische boiler installeren

Een elektrische boiler installeren


De productie van sanitair warm water kan op twee manieren gebeuren.

¿ Als het warm water wordt geproduceerd op het ogenblik van de vraag hebben we te maken met een doorstroomtoestel of geiser.
Een geiser werkt op gas of elektriciteit en wordt geplaatst waar het warm water nodig is. Op die manier voorkom je warmteverlies in de leidingen. Een doorstroomtoestel werkt vrijwel direct bij het opendraaien van de kraan. Omdat er geen watervoorraad nodig is, neemt het weinig plaats in.
Keukengeisers kunnen per minuut
5 tot 6 liter water van 35 °C of 3 liter water van 60 °C leveren. Badgeisers hebben een groter debiet: 10, 13, 16 of 24 liter per minuut, afhankelijk van hun vermogen.

¿ Het water kan ook warm gehouden worden in een geïsoleerde ’tank’ en afgetapt worden waneer het nodig is. Dan spreken we van een voorraadtoestel of boiler. Ook een boiler werkt op gas of op elektriciteit (nachttarief) en wordt liefst zo dicht mogelijk bij de plaats gezet waar het warm water nodig is. Door zijn afmetingen is dat niet altijd mogelijk, de inhoud kan immers oplopen tot 300 liter.

Wij hebben het in deze aflevering van de (ver)bouwvriend over het installeren van een elektrische boiler. Het plaatsen van een geiser verloopt op een identieke wijze maar is meestal wat makkelijker omdat het over kleinere toestellen gaat. Toestellen op gas kan je ook zelf plaatsen, maar dat doe je best in nauw overleg met een firma die degelijke zelfbouwpakketten aanbiedt. Met gas mag je geen risico nemen.
Aan de slag

1. Vooraleer je met de werken begint, sluit je de hoofdwaterkraan af.

2. Als je een boiler vervangt, moet je eerst de elektrische voeding uitschakelen en het toestel dat je gaat vervangen, leegmaken. Koppel vervolgens de verschillende leidingen af. Zorg ervoor dat je emmers in de nabijheid hebt om het water dat uit de buizen die je losschroeft loopt, op te vangen.

 

3. Als je een nieuwe boiler plaatst, kies je best een plaats met voldoende ruimte rondom om eventuele herstellingen makkelijker mogelijk te maken. Stabiliseer zonodig het toestel met behulp van stutten. Gaat het om een grote boiler, zorg er dan voor dat je een stevige helper (m/v) in de geburen hebt.

4.
Wanneer je een toestel in de keuken plaatst, zorg er dan voor dat het stopcontact van de waterverwarmer ten minste 60 cm verwijderd is van een kraan. Gewoonlijk worden kleine waterverwarmers in een meubel onder de spoelbak geplaatst en beschikken ze over een inhoud van 15 liter.

5. Als de boiler in de badkamer komt, moeten strengere regels in acht genomen worden. De ruimte van de badkamer wordt ingedeeld in verschillende zones en volumes en je mag een boiler daar niet overal plaatsen (we hadden het daar zeer recent nog over  in Beter bouwen & verbouwen nr. 232 in het artikel ’De elektrische installatie’).

6. Markeer nu de koudwaterleiding in de nabijheid van de plaats waar de boiler zal geïnstalleerd worden. Zaag deze door en plaats hier een
T-verbinding. Aan het vrije uiteinde van deze verbinding plaats je een stopkraan. Deze zal je toelaten in geval van nood de wateraanvoer stil te leggen. De verbindingen maak je best met blauwe (koud water) en rode (warm water) kunststofbuizen en de aangepaste verbindingsstukken, eventueel met koperen buizen en mechanische knelfittingen of persfittingen. Indien je twijfelt aan je kunnen, kan je hiervoor eerst ergens een cursus volgen (bijvoorbeeld bij Brico).
Hardsolderen of lassen laat je sowieso beter over aan vakmensen.

7. Op deze kraan plaats je een tweede T-stuk. Aan een van de uiteinden komt de ontluchter, aan de andere kant de nodige leidingen om tot aan de koudwateraanvoer te geraken. De ontluchter dient om eventuele luchtbellen uit het water te halen.

8. Ook voor de verbinding met het warm water, plaats je een stuk buis, met aan het ene uiteinde een T-verbinding. Aan één van de vrije uiteinden van deze T plaats je een veiligheidskraan. Deze regelt de temperatuur en de druk van de boiler.

 

9. Een afvoerbuis voor hoge temperaturen (ze moet bestand zijn tegen  99 °C) wordt hierop aangesloten en mondt uit in een opvangbak of in de riolering.

10. Aan het andere uiteinde van de T vertrekt de leiding naar de verschillende sanitaire toestellen.

11. Zodra alle verbindingen gerealiseerd zijn, ga je hun waterdichtheid na. Controleer ook of de overloopkraan goed gesloten is.

12. Nu kan je beginnen de boiler te vullen. Open een warmwaterkraan, zo ver mogelijk verwijderd van de installatie. Open vervolgens de hoofdkraan van de woning, evenals de stopkraan ter hoogte van de waterverwarmer. De boiler loopt langzaam vol. Wanneer het water uit de warmwaterkraan loopt is hij volledig vol.

 

13. Nu kun je de boiler aan de elektrische installatie aansluiten. Dit vergt natuurlijk wel enige kennis. Voor alle werken in de elektrische verdeelkast, is het best dat je een vakman vraagt. De boiler moet op een aparte kring die rechtstreeks van een automatische stroomonderbreker op de verdeelkast vertrekt, aangesloten worden. Deze stroomonderbreker evenals de elektrische geleiders moeten gekozen worden in functie van het vermogen van het toestel.
Opgelet: de verdeelkast moet aan het einde van de werken door een erkende controle-instelling gecontroleerd worden.

14. Vooraleer je de boiler gebruikt, regel je de thermostaat op 60 °C. Deze temperatuur zou moeten volstaan voor je warmwaterbehoeften. Zet de stroomonderbreker van de elektrische meterkast in werking. Verzeker je ervan dat alles normaal werkt. Warm water zou binnen het uur beschikbaar moeten zijn. Onderbreek bij de minste rook, verbrande geur en andere lekken de elektriciteit en het water, en haal er misschien toch maar een vakman bij.

 

Vooraleer een boiler te kopen, moet je een raming maken van je warmwaterbehoeften. Die berekening hangt af van twee factoren: het aantal gebruikers en het aantal tappunten. Onderstaande tabel geeft als voorbeeld het gemiddeld dagelijks verbruik in liter van een gezin van vier personen.

Spoelbak      45 liter
Wastafel      65 liter
Wastafel + spoelbak     110 liter
Wastafel + douche  125 liter
Wastafel + kleine badkuip   115 liter
Wastafel + spoelbak + douche 160 liter
Wastafel + spoelbak + kleine badkuip  160 liter
Wastafel + spoelbak + grote badkuip   200 liter

Wat heb je nodig ?
¿ steeksleutel
¿ rolmeter
¿ teflontape
¿ waterpas

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -