TUINAFSLUITING PLAATSEN
EN TERRAS MOOI AFGEWERKT MET SCHANSKORVEN


De staaldraad van deze tuinafsluiting is bijna een halve centimeter dik, zodat de panelen op zich stevigheid hebben. Geen sprake dus van opspannen en allerlei verstevigingen.

1. Span over de hele lengte waar de tuinafsluiting moet komen twee paskoorden, één voor de boven- en één voor de onderkant van de panelen. Aan de hand van die richttouwen kan je ook gemakkelijk zien waar er grond moet worden bijgevuld of weggehaald.

2. Tussen de grond en de onderkant van de panelen moet je 5 cm laten. Tussen de palen onderling moet er 202 cm ruimte zijn voor de panelen.

3. Duid op de lijn aan waar de palen moeten komen of klop op die plaatsen een stuk hout in de grond.

4. Graaf voor elke paal een put van 30 bij 30 cm breed en een halve meter diep.

 
 

5. De palen en de panelen moet je samen plaatsen. Maak aan het eerste paneel 2 palen vast met de bijbehorende beugels. Span de beugels nog niet helemaal aan.

6. Je kunt de palen vastzetten met een klassieke betonmengeling, maar dit snelbeton is nog gemakkelijker. Je hoeft het namelijk niet te mengen. Je kunt het gewoon vanuit de zak in de put gieten. Daarna moet je er enkele nog de aangegeven hoeveelheid water over gieten.

7. Plaats het gemonteerde geheel nu in de putten

8. en breng de paal op de juiste hoogte. Dat kun je doen door stukjes hout onder de afsluiting te stoppen. Het beton is niet slap en houdt de paal dus op zijn plaats. Controleer het paneel met je waterpas of aan de hand van het richttouw. Vergeet evenmin te controleren of de paal loodrecht staat. Na een kwartier is het beton al grotendeels uitgehard. Het is dus heel belangrijk dat het eerste paneel en de palen perfect recht en waterpas staan. Aan de volgende panelen moet je nu telkens 1 paal vastmaken. Verbind vervolgens dat geheel met de al geplaatste omheining.

9. Zodra er aan beide zijden van een paal een paneel bevestigd is, mag je de beugels aanspannen door de schroeven helemaal vast te draaien. De panelen hebben aan één kant pinnen. Je kiest zelf of je die naar boven plaatst, voor meer veiligheid, of naar onder, als je dat decoratiever vindt.

10. Door hier en daar een schroef uit te boren, voorkom je dat vandalen de panelen kunnen losmaken. Het kan zijn dat je tuin wat afhelt. Dat kan je gemakkelijk opvangen door een paneel wat lager of hoger te zetten dan het vorige paneel. Wil je wat privacy of wil je met je tuinafsluiting ook de wind tegenhouden, dan kun je in deze panelen ook houten latten steken. Die kun je bij de leverancier van je panelen verkrijgen.

11. Leg eerst de trapeziumvormige dwarslatten in de plooien van het paneel.

12. Schuif er dan de drukgeïmpregneerde latten verticaal in. Die zitten dan geklemd tussen de horizontale draden van de panelen en de trapeziumvormige dwarslatten.

 
 

13. Schroef ze daarna stuk voor stuk vast, telkens met een inox schroefje. Wacht nog om de eerste en de laatste lat in de panelen te schuiven tot de panelen geplaatst zijn. Anders kunnen de beugels er niet door.

14. Maak een paal aan het paneel vast met beugels en plaats het paneel op zijn plaats in de rij. Schroef, wanneer er aan beide zijden van de paal een paneel staat, de beugel aan.

15. en plaats pas nu de eerste en de laatste verticale lat. Schroef die ook vast op de trapeziumvormige dwarslatten. Nu de omheining is afgewerkt, gaan we het terras nog wat gezelliger maken met schanskorven.

Deze korven bestaan in twee formaten: een kubusvorm van een halve meter of een balkvorm van een halve bij één meter. Deze stabiele korven bestaan uit gelaste metalen panelen, samengesteld uit staaldraad, bedekt met een zink-aluminium legering. De panelen maak je aan elkaar vast met spiraaldraden. De korven vul je op met stenen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten stenen. De staven in de panelen zorgen ervoor dat de netten daarbij niet bol gaan staan. Voor je de korf plaatst, moet je eerst controleren of de ondergrond effen ligt. Gestabiliseerd zand, beton of welke fundering ook onder deze korven is echter niet nodig.

1. Je moet enkel een antiworteldoek op maat snijden en op de plaats leggen waar de korven moeten komen. Die houden onkruidgroei tussen de stenen tegen.

2. De verschillende stukken van de schanskorf maak je dan op elkaar vast door er de spiraaldraden op te draaien. Daarbij moet je de spiraaldraden kloksgewijs indraaien. Knip de uitstekende uiteinden af.

3. Draai nu de schanskorf met de open zijde naar boven, zodat je de spanankers kunt bevestigen. Deze spanankers moet je in de tegenoverstaande zijden haken, centraal in de korf. Doordat de tegenover elkaar liggende zijden met elkaar zijn verbonden, zorgen de spanankers voor meer stabiliteit.

4. Zet nu de schanskorf op de gewenste plaats en vul hem op met stenen. Zorg ervoor dat de stenen waarmee je de korf opvult groter zijn dan de mazen van de netten. Stapel ze zorgvuldig, want hoe beter ze tegen de netten aansluiten, hoe mooier.

 
 

5. Klap nu het deksel dicht, tegen het gelijk gevulde oppervlak en sluit de schanskorf opnieuw af met spiraaldraden. Verbind ook de korven onderling met spiraaldraad. Daarmee zijn de schanskorven klaar. Dit is een gemakkelijke en snelle methode waarbij je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Je kunt de korven naar believen combineren en in om het even welke vorm plaatsen. De korven stapelen kan ook. Je maakt er bijvoorbeeld ook

6. een plantenbak,

7. een tafel of een zitbank mee. Speel met verschillende soorten kleuren, zodat je een mooi resultaat bekomt. Zo is dit terras een gezellig plekje geworden. Nu nog de tuinmeubelen en wat aankleding en de tuin heeft een volledig nieuw karakter.

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -