e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Tuin
Bouw
Decoratie
Hout
Elektriciteit
Sanitair
Gereedschap
Ijzerwaren
  Materiaallijst
  
  Keuze
  Keuze
  Regeling
  Veiligheid
  Badkamer

5.4 Een elektrische verwarming plaatsen

<< Vorige Volgende >>

 
VOORDELEN
Elektriciteit kan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld systemen die werken op basis van warm water, nagenoeg zonder verlies worden getransporteerd. Men kan dan ook terecht spreken van een rendement van bijna 100% bij de omzetting van elektriciteit in warmte.
 
RECHTSTREEKSE (BIJ)VERWARMING
Bij de zgn. 'rechtstreekse verwarming' wordt de energie ter plaatse in warmte omgezet. U plaatst het mobiele verwarmingstoestel waar nodig. Een elektrisch kacheltje dat in staat is een kleine ruimte snel en zonder rompslomp behoorlijk op te warmen is vaak een ideale oplossing voor de badkamer, veranda,..
 
STROOMBAAN(NIEUWE INSTALLATIE)
De elektrische installatie in de woning en de doorsnede van de bedrading moeten toereikend zijn. De doorsnede van de draden moet minimaal 2,5 mm˛ bedragen (automatische zekeringen van 20A of zekeringen van 16A). Een differentieelschakelaar van 30mA is een extra veiligheid.
 
BESTAANDE INSTALLATIE
Bij een bestaande installatie is het evenwel toegelaten elektrische leidingen van 1,5 mm² te houden voor de voeding van stopcontacten. Draden van 1,5 mm² worden beveiligd met automatische zekeringen van 16A of met smeltzekeringen van 10A.
 
STOPCONTACT MET AARDING
Omwille van uw veiligheid, steekt u de stekker van het verwarmingstoestel in een stopcontact met aarding (zeker in de badkamer !). Deze aarding leidt naar de aardingslus of -palen, en behoedt u voor onverhoedse elektrische schokken (ingeval er stroom op het apparaat zou zitten).
 
VERMOGEN EN WATTAGE
Het totale stroomverbruik van de toestellen die op dezelfde stroombaan als het elektrische verwarmingselement aangesloten worden, is beperkt. Deel het totale vermogen van de toestellen (in W) door de netspanning (220V). Voor een kachel van 2000W is er dus een zekering nodig van 10A.

Verzorgen van planten
Meer weten >>

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -