e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Tuin
Bouw
Decoratie
Hout
Elektriciteit
Sanitair
Gereedschap
Ijzerwaren
  Materiaallijst
  
  Plafonds bekleden
  Muren bekleden en afwerken
  Muren bekleden en maken
  Voegen
  Tips

2.2 Gipskartonplaten plaatsen

<< Vorige Volgende >>

 
SNIJDEN:
Gipskartonplaten hebben een gipskern die langs zijn vlakken en langskanten wordt verstevigd met een speciaal karton. Met een breekmes brengt u ze op maat: eerst het karton diep insnijden aan de zichzijde (lat gebruiken), de plaat breken met een korte slag en dan het karton aan de rugzijde doorsnijden.
 
ZAGEN:
Gipskartonplaten die u niet over de volledige lengte dient te snijden, bijvoorbeeld uitsparingen voor deuren en ramen, brengt u met een gewone houtzaag op maat. Ook voor het op maat brengen van platen voorzien van een isolatielaag (bv. polystyreen) gebruikt u geen cutter, maar een handzaag.
 
KLEINE UITSPARINGEN:
Kleinere uitsparingen voor elektriciteitsdozen of andere uitsparingen zaagt u uit met een steekzaagje, boorrasp, klokboor of een decoupeerzaag. Voor het maken van boogvormen zal een decoupeerzaag eveneens nuttig zijn. Het gebruik van elektrisch gereedschap veroorzaakt wel meer stof.
 
SCHUREN:
Het bijwerken van gesneden of gezaagde plaatkanten kan, zo nodig, gebeuren met een grove rasp of met een schuurblokje. Dit schuren is noodzakelijk om het latere voegen probleemloos te laten verlopen. Na het opvoegen zal het schuren van de voegen deze een perfect gladde afwerking geven.
 
HERSTELLINGEN:
Eventuele openingen, scheuren en oneffenheden vult u met vulmiddel en werkt u af met voegpasta. Bij grote beschadigingen snijdt u best een figuur (bv. driehoek) uit de plaat die u daarna weer invult met hetzelfde passtuk in gipsplaat. Strijk de gipskern in met primer en werk af met voegpasta en -band.

Verzorgen van planten
Meer weten >>

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -