e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Tuin
Bouw
Decoratie
Hout
Elektriciteit
Sanitair
Gereedschap
Ijzerwaren
  Materiaallijst
  Bewerken Van De Bodem
  
  Maaien
  Onderhoud
  Bemesting En Onkruidverdelging
  Kalender Voor Het Gazon

1.1 Zaaien en onderhouden van uw gazon

<< Vorige Volgende >>

ZAAIEN IN DE LENTE
Er zijn twee zaaiperiodes. Voorwaarde is dat de grond voldoende opgewarmd en vochtig is. De lente is een goede zaaiperiode wegens het terug ontwaken van de natuur, de langere dagen en vele zonnige periodes. Nadeel: dan is ook het onkruid in volle ontwikkeling. Dit onkruid verdwijnt bij de eerste maaibeurt.
ZAAIEN IN DE HERFST
In de herfst is de grond nog voldoende opgewarmd en bevorderen de koele nachten en de vochtigheid het ontkiemen. Het onkruid is weinig actief, vermits de meeste onkruidsoorten zich slechts in de lente ontwikkelen. Nadeel: bij een vroege winter kan de vorst de groei van het jonge gras in de kiem smoren.
GRASSAMENSTELLINGEN
Normaal gezien zaait men nooit n enkele grassoort, maar een mengsel van 2 tot 5 verschillende soorten of "grasmengelingen". Naargelang de functie van het gazon (siergazon, ontspanningsgazon of sportgazon) kunt u het meest aangepaste zaadmengsel kiezen.
VERKRUIMELEN
Alvorens te zaaien gaat u met de hark oppervlakkig over het terrein, om de grond te verkruimelen, zodat de grond de zaadjes beter zal opnemen. Wacht op een mooie, windstille dag zonder regen.
DOSERING
U kunt met de hand zaaien (waarbij de hand een brede boog beschrijft) of met een strooiapparaat, dat later ook kan worden gebruikt om meststoffen uit te strooien. Hoeveel zaad moet u gebruiken? Een ideale dosering schommelt normaal gezien rond de 35 40 g/m.
ROLLEN
De zaadjes moeten niet diep worden ingewerkt maar enkel bedekt. Rol de bodem licht aan. Indien u het zaaibed na het zaaien besproeit, dan doet u dat niet met een stevige waterstraal, maar wel in een fijne regen, om de zaadjes niet te verplaatsen. Besproei dagelijks bij droog weer.

Verzorgen van planten
Meer weten >>

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -