Wasmachine en droogkast installeren


- Schroevendraaier
- Boormachine
- Montagelijm

Elektriciteit:

Een wasmachine en een droogkast sluit je het best samen ope en apart circuit aan. Let er zeker op dat er in de elektriciteitskast zekeringen voorzien zijn van 16A. Bovendien werkt een wasmachine met water, en dat betekent dat je een verliesstroomschakelaar van 30mA moet gebruiken, zoals voor stopcontacten in de badkamer.
De faaiste oplossing is, zoals hier, een dubbel inbouwstopcontact plaatsen. Dat kan enkel als je door de muur kan met je leiding of als er al een wachtbuis met kabels klaar zit. Anders moet je een opbouwstopcontact gebruiken en ook de leidingen in een buis langs de muur en het plafond laten lopen.

Water aftakken:

In dit geval loopt er al een waterleiding in de ruimte waar de toestellen moeten komen. Er is echter geen kraantje voorzien waarop de wasmachine aangesloten kan worden. Zit je ook met dat probleem, koop dan een speciale koppeling om water van een bestaande galvaniséleiding af te takken.
Sluit de watertoever af. Boor een gat van diam. 10 mm door de bovenkant van de buis. Denk erom dat je een lage boorsnelheid moet gebruiken als je in metaal boort.
Na het boren hou je even de stofzuiger op het gat om de metaalsplinters uit de buis te halen.

Koppeling en kraan:

Plaats de twee delen van de koppeling rond de waterleiding met het rubbertje mooi boven gat. Span de beide schroeven dan gelijkmatig en krachtig aan, zonder ze evenwel te forceren.
Schroef nu de kraan op een stuk buis en draai dan het geheel in de koppeling.

Schroef de kraan tegen de muur vast. Vergeet niet bij elke verdinding teflon te gebruiken! Als je de kraan in de muurplaat schroeft, kan het zijn dat ze ten einde zit en niet naar beneden wijst.
In dat geval schroef je ze weer los, doe je meer teflon rond de schroefdraad en draai je ze er weer in, tot het past.

Afvoer:

Er bestaan speciale afvoerbuiezn voor wasmachines. De nodige bochten en een sifon zitten er al op. Je moet enkel nog de stukken met harde pvc-lijm verbinden. Zorg ervoor dat het uiteinde van de afvoerbuis tussen 70 en 80 cmboven de voet van de wasmachine zit.

Gat beitelen:

Er bestaan droogkasten met een condensator. Die koelen de waterdamp van het af en vergaren het water in een bak, die je regelmatig moet leegmaken. Wil je het goedkoper houden, koop dan een droogkast met een afvoer. In dat geval heb je wel wat meer installatiewerk.

Kap een gat door de muur naar buiten waar een pvc-buis van 10cm diam. door kan. Maak dat gat zo dicht mogelijk bij de afvoer van je droogkast. Om een mooi rond gat te maken, teken je eerst rond de buis af en boor je gaten door de muur rondom de hele cirkel. Daarna kan je de steen uitkappen, zonder de rest van de muur te beschadigen.

Dampafvoer aansluiten:

Werk de naad tussen de pvc-buis en het gekapte gat af met een vulmiddel. Sluit dan een harmonicabuis aan op de droogkast. Die wordt vastgeklemd met een strip.
Het andere uiteinde schuif je over de pvc-buis, die een beetje uit de muur moet steken.

Waterpas zetten:

Om te vermijden dat de droogkast zou trillen tijdens het gebruik, of zelfs zou verschuiven, moet ze stabiel en waterpas staan. Om daarvoor te kunnen zorgen zijn de vier pootjes regelbaar. Nu moet je enkel nog de stekker insteken en de droogkast is gebruiksklaar.

Wasmachine plaatsen:

De wasmachine installeren is eigenlijk al even eenvoudig. Schroef eerst met de bijgeleverde sleutel de transportbeugels los en neem ze weg. Plaats de machine dan wat dichter bij de muur, zodat je de watertoevoerslang op de kraan kan schroeven.
In de slang is er een zeefje ingebouwd, zodat er zeker geen stukjes vuil in het mechanisme van de machine terecht kunnen komen.
Schroef dan rechts boven de afvoerbuis de beugel tegen de muur. Steek de afvoerslang in de buis, maar niet tot beneden. Dicht deze verbinding ook zeker niet af, dit om hevelwerking te vermijden. Anders zou de slang vanzelf vuil water weer opzuigen in de machine.

Pootjes:

Ook de wasmachine heeft vier regelbare poortjes om het toestel stabiel en waterpas te zetten. Plaats je waterpas diagonaal over de machine en regel de pootjes bij. Controleer de stabiliteit door met je handen overhoeks op de machine te duwen. Ze mag niet bewegen. Is alles in orde, zet dan de pootjes vast met de tegenmoeren.

Cellenbeton:

Nu zijn de machines eigenlijk gebruiksklaar. Als je eht echter wat fraaier wil afwerken en extra ruimte wil creëren, dan is dit idee echt iets voor jou : met een paar cellenbetonblokken en een keukenwerkblad zijn de machines snel ingebouwd.
Wanner je zoals hier slechts enkele blokken op elkaar moet lijmen, dan is een montagelijm minstens even goed als de speciale lijm voor cellenbeton. Breng enkel in het midden wat lijm aan, zodat die niet uit de voegen komt als je de stenen op elkaar drukt. Je kan langs beide kanten een muurtje bouwen, maar als je in een hoek werkt, kan je aan de hoekzijde evengoed een metalen hoekprofiel tegen de muur schroeven.

Werkblad:

Op het muurtje en het metalen profiel leg je het werkblad. Doe eerst wat montagelijm op de laatste cellenbetonblok. In het metalen profiel boor je enkele gaatjes voor om het blad eraan vast te schroeven.

Programmeren:

Deze wasmachine is volautomatisch en biedt oneinding veel mogelijkheden. Ze kan als het ware alles. En toch is de bediening eenvoudig dankzij de 'Intelligent Dialogue' : op het lcd-scherm komt stap voor stap wat je moet doen. Ook de hele handleiding kan je hierop raadplegen.

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -