e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Tips om zelf kasten & kastjes te maken

Tips om zelf kasten & kastjes te maken
Wanneer u eraan denkt zelf een boekenkast te fabriceren, begint u best met een gedetailleerd plan uit te tekenen. Zo weet u welke planken u moet kopen en kan u zaagwerk vermijden of tot een minimum beperken.


Wil u echt de grootste hebben ?

In het algemeen doet u er goed aan een boekenkast niet te breed te maken. Om te voorkomen dat de rekken onder het gewicht van de boeken gaan doorzakken, mag u met spaanplaten of MDF bijvoorbeeld de 80 cm niet overschrijden.Wilt u toch een grotere boekenkast, dan hebt u verschillende mogelijkheden:

Gebruik dikkere planken, die meer gewicht kunnen torsen. Dat heeft wel zijn gevolgen op het gewicht van de kast zodat u ze minder makkelijk zal kunnen verplaatsen.

- Versterk de legplanken over hun volledige lengte met een decoratief balkje (kies hiervoor een massieve houtsoort, bij voorkeur dezelfde als die van de planken). Lijm dit voor- of achteraan onder de legplank vast. U kan natuurlijk ook onderaan de planken steunblokjes of balkjes of zelfs metalen steunen aanbrengen

- Een alternatief is de planken zelf tegen de achterwand van de boekenkast vast te lijmen of te schroeven.

- Waarom niet opteren voor verschillende modules? Dat stelt u in staat met verschillende plankdiktes te spelen. Zo kan u bijvoorbeeld een steviger onderstructuur voorzien waarin de stereoketen of het televisietoestel komt (voorzie 50 cm diepte). Hierop kan de eigenlijke boekenkast waarvan de diepte kleiner is, rusten.

- U kan natuurlijk ook kiezen voor een grote boekenkast met verticale tussenstijlen. In dit geval kan u de boekenplanken ofwel overal op dezelfde hoogte plaatsen ofwel wat spelen met de indeling.

- U kan zich natuurlijk ook het leven vergemakkelijken door geprefabriceerde wanden met een railsysteem of voorgeboorde gaatjes te gebruiken. Maar dan verliest u wel de voldoening die de echte doe-het-zelver uit zijn werk haalt.

Bezint...

Welke diepte ?

Vooraleer u aan uw plan begint, moet u rekening houden met het soort boeken dat u in uw toekomstige "bibliotheek" gaat zetten. Voor gewone fictie- en non-fictieboeken volstaan planken van 15 à 20 cm diepte. Gaat het om stripverhalen, dan hebt u al snel 25 cm nodig. En moet u "mooie" boeken kwijt, dan zal u planken moeten gebruiken van 35 cm diepte en soms nog meer. Voor alle ander gebruik meet u best de voorwerpen of de toestellen die u wil plaatsen.

Welke hoogte?

De vrije hoogte tussen elke plank is uiteraard ook belangrijk in functie van de voorwerpen die u erop wil zetten. Om overal een gelijke hoogte te hebben, tekent u dit op voorhand af op de zijwanden.

Montage: schroeven en lijmen

- De verschillende delen van een boekenkast worden gewoonlijk aan elkaar geschroefd. Voor een nog betere hechting kan u daar een laag lijm aan toevoegen.

- Als u, bij gebruik van hard hout, eerst gaatjes in de planken boort met een iets kleinere diameter dan de schroeven die u gaat gebruiken, zal u daarna de schroef makkelijker kunnen bevestigen.

- Gebruik zelfborende schroeven met gefreesde kop. Die kan u dieper in het hout schroeven en daarna wegwerken met houtpasta.

- Vooraleer u de elementen aan elkaar vastschroeft, strijkt u de beide delen die u wilt assembleren, met lijm in. Met lijmknechten kan u het geheel mooi loodrecht vastzetten. Hierbij hebt u misschien wat hulp nodig; alleen wordt het soms een moeilijke klus.

- Controleer met behulp van een waterpas altijd of alles mooi verticaal en horizontaal staat.

Verven

- Wil u de boekenkast schilderen, kies dan voor een resistent product. Polyurethaanverf bijvoorbeeld: slijtvast, kras- en slagbestendig. Zeker wanneer u regelmatig uw boeken raadpleegt.

- In het kadertje "Wat hebt u nodig?" viel u misschien al op dat we Polyfilla vermelden. Van dit product, dat gewoonlijk wordt gebruikt voor kleine herstellingen aan muren of plafonds, bestaat ook een variante die geschikt is voor alle materialen. Dit is makkelijker aan te brengen en te schuren dan houtpasta. Uiteraard moet u na het gebruik ervan de kast schilderen.

Opgehangen kasten

U kan er natuurlijk ook voor kiezen een boekenkast op te hangen. In dit geval is het principe dat de rug van de kast heel het gewicht torst. Dit mag dus geen "kartonnen" plaatje zijn, maar moet uit stevig hout (of houtplaat) bestaan.

- Monteer eerst de verschillende elementen vooraleer het geheel aan de muur te bevestigen. Hiervoor roept u best wat hulp in.

- Geef er ­ indien mogelijk ­ de voorkeur aan een zwaarder meubel tegen een draagmuur vast te maken. Die is steviger dan een gewone wand, ook al is die van baksteen.

- Vooraleer u het meubel vastmaakt moet u er zich van vergewissen dat u geen water- of gasleidingen of elektrische kabels kan doorboren.

- Vertrouw niet zomaar op de betrekkelijke effenheid van de muur. Gebruik spieën om de mogelijke oneffenheden ervan op te vangen.

- Als u in plaats van één grote kast kiest voor verschillende modules zal dat het werk niet alleen heel wat "lichter" maken, maar hebt u ook decoratief wat meer mogelijkheden.

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -