e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Schroten plaatsen

Sinds mensenheugenis wordt hout gebruikt als wandbekleding. Aanvankelijk waren houten schroten (planchetten) vooral in een landelijke of klassieke bouwstijl terug te vinden. Nieuwe afwerkingstechnieken, vormen en kleurmogelijkheden hebben houten wandbekleding weer leven ingeblazen zodat de techniek ook bij nieuwbouw weer regelmatig gebruikt wordt.

Bij verbouwingen is wandbekleding altijd populair gebleven, onder andere om er vochtige muren achter te verbergen. Maar dat is geen goed idee. Vochtproblemen moet je eerst oplossen vooraleer de wand te bekleden. Met een lambrisering kan je wel lelijke, oneffen muren afwerken.
Wandbekleding is meestal makkelijk aan te brengen en kan een warm en mooi geheel maken van gangen, traphallen en kamers.

We beperken ons hier tot de wandbekleding met houten schroten. Pvc-planchetten zijn vanuit technisch oogpunt ook een goede oplossing maar binnenin je woning is een natuurlijk product als hout te verkiezen. En in plaats van schroten kan je ook grotere panelen aanbrengen, dat gebeurt in feite op dezelfde manier, alleen wat makkelijker.
Houten schroten vind je in diverse afmetingen en prijsklassen in de doe-het-zelfzaak. Vergelijk altijd de prijs per vierkante meter, die varieert nogal: van iets meer dan 5 tot 16 euro.

Voor houten wandbekleding heb je in principe de keuze uit tientallen houtsoorten: grenen, vuren, eik, kastanje, western red cedar, hemlock, pin des Landes, tropische loofhoutsoorten (merbau, teak, ...) enzovoort. In de praktijk vind je in de doe-het-zelfzaak hoofdzakelijk schroten uit Noordse den, pin des Landes en... MDF.

Hout dat gebruikt wordt voor wandbekleding moet aan specifieke voorwaarden voldoen: naast een voldoende dimensionele stabiliteit (beperkte werking) moet het ook een zekere oppervlaktehardheid en een optimaal vochtgehalte hebben. Bovendien moet het zichtvlak gemakkelijk af te werken en te onderhouden zijn, en moet het hout eenvoudig vastgenageld kunnen worden.

Wie van een opvallend houtpatroon houdt, kan zich bij de keuze van een houtsoort laten leiden door de houttekening, de kleur, de nerfstructuur en de aanwezigheid van kwasten of barstjes. Geef je de voorkeur aan een dekkende afwerking, dan speelt de houttekening minder een rol. Aan de slag !

Vooraleer je de lambrisering aankoopt, moet je goed nadenken over de lengte (van 120 tot 270 cm) en de breedte (van 9 tot 20 cm) van de schroten die je wil plaatsen en vooral over de plaatsingswijze. Hiervan zal immers afhangen hoe het lattenrooster (de onderstructuur) geplaatst moet worden.
De meest voorkomende plaatsingstypes zijn: horizontaal, verticaal en diagonaal. Ook andere motieven zijn mogelijk (bijvoorbeeld visgraat) maar lijken ons eerder geschikt voor vakmensen.

 • Vaak wordt in een gang of woonkamer voor een verticale plaatsing gekozen. Dat zal de ruimtes hoger doen lijken.
 • In kamers onder het dak worden de schroten dan weer meestal horizontaal geplaatst, onder meer omdat het daktimmerwerk dan rechtstreeks als onderstructuur gebruikt kan worden en er geen supplementair lattenrooster nodig is. Horizontale schroten geven aan de ruimte een breder maar ook een lager uitzicht.
 • Een diagonale plaatsing kan een muur een wat apart cachet geven, maar vergt heel wat meer (zaag)werk om tot een perfect resultaat te komen.

 • Meestal (behalve dus op zolder) zal op de muur eerst een lattenrooster moeten aangebracht worden. Ook die latten vind je in elke doe-het-zelfzaak. De dikte daarvan zal afhangen van het feit of je tussen de muur en de lambrisering al dan niet nog isolatie wil aanbrengen (zie kader). De afmetingen variëren van 19 x 32 mm tot 46 x 59 mm (nog grotere afmetingen zijn ook mogelijk, maar dan spreek je al eerder over balken dan over latten). De standaard lengtematen zijn 210 cm, 240 cm, 270 cm en 300 cm. Hoe dunner de lat, hoe makkelijker de plaatsing.
 • Reken op voorhand goed uit hoeveel meter latten je nodig hebt, zodat je halfweg het werk niet terug naar de doe-het-zelfzaak moet.
 • Laat de latten eerst enkele dagen (4 à 5) acclimatiseren in de ruimte waar ze zullen geplaatst worden. Zo kan het hout zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur en -vochtigheid.
 • Het hout is waarschijnlijk nog niet behandeld met een houtbeschermingsproduct, dat doe je ten laatste 48 uur voor de plaatsing.
 • Plaats de latten op 40 tot maximum 60 cm van elkaar. Duid op voorhand op de muur met potlood aan waar de latten zullen komen, zodat je later vlot kunt doorwerken.
 • Controleer of er nergens leidingen (elektriciteit, water...) in de muur zitten die voor onaangename verrassingen zouden kunnen zorgen.
 • De bevestiging gebeurt best met pluggen en schroeven, maar desnoods kunnen ook stalen nagels gebruikt worden.
 • Het meeste moeite zal je allicht hebben met ervoor te zorgen dat de voorkant van alle latten mooi in hetzelfde vlak ligt. Je zal daarvoor op de ene plaats wat houtwiggen nodig hebben en op een andere de muur wat moeten 'afkappen'. Een tijdrovend werkje maar zoals je weet: een goede voorbereiding is het halve werk.
 • Plaats rond deuren en vensters een kader van latten zodat de schroten daar mooi en stevig bevestigd kunnen worden.
 • Zorg dat de latten niet volledig tot tegen het plafond of de vloer komen, zodat de lambrisering ook op die plaatsen makkelijk bevestigd kan worden. Je vermijdt zo ook problemen achteraf met het 'werken' van het hout.
 • Plaats zeker ook een lat onderaan, op enkele centimeter boven de vloer, zodat je er eventueel een plint op kan vastspijkeren of -nieten.
 • Indien je al op voorhand weet waar je zware spullen aan de lambrisering zal bevestigen, kan je op die plaats een bijkomende steunlat plaatsen.

 • Ook de schroten laat je eerst enkele dagen (4 à 5) acclimatiseren in de ruimte waar ze zullen geplaatst worden.
 • Wanneer het hout nog niet behandeld is met een houtbeschermingsproduct, doe je dat ten laatste 48 uur voor de plaatsing en dat langs beide zijden van de lambrisering.
 • Nu kan je de houten schroten beginnen plaatsen. De eerste schroot is de belangrijkste. De zorg die je aan de plaatsing daarvan besteedt, is bepalend voor het eindresultaat. Vertrek vanuit een hoek, meet goed af, zaag indien nodig de schroot op de gepaste lengte en plaats ze evenwijdig aan de muur, maar vooral: perfect loodrecht. Controleer met de waterpas. Je kan de tand van de eerste schroot verwijderen, maar dat is niet echt nodig als daar later een hoekprofiel komt. Zorg er wel voor dat je enkele millimeter van de muur af blijft. De eerste schroot nagel of niet je best doorheen de schroot goed vast in de lat.
 • Plaats dan de tweede schroot die je, indien nodig, eerst op de gewenste lengte verzaagt, met de tand in de groef van de eerste. Vooraleer deze - en iedere volgende - schroot te plaatsen, moet je nagaan of ze over de hele lengte mooi in elkaar schuiven. Om de schroten makkelijker in elkaar te klikken, gebruik je best een stuk van een schroot dat je in de laatst geplaatste schuift en waarop je lichtjes met een rubberen hamer slaat.

Er zijn twee manieren om de schroten te bevestigen: met nagels of met clips.

 • Voor het spijkeren heb je nagels zonder kop nodig (meestal van 20 tot 22 mm lengte), die je schuin in de groef (of de tand als je andersom begonnen bent), van de schroot slaat. Met behulp van een drevel klop je de nagels wat dieper, zodat de tand van de volgende schroot zonder problemen in de groef kan worden geschoven.
 • Indien je metalen clips gebruikt, schuif je die eenvoudig over het onderste deel van de groef van de schroot en spijker of niet je ze vast in de voorziene openingen.
 • Doe zo voort, schroot per schroot.
 • Bij gebruik van overschotten van schroten, begin je daar steeds van boven mee.

 • Voor afwerking van de hoeken kan je een kwartronde lat gebruiken. Voor uitspringende hoeken bestaan er hoekprofielen. Voor de afwerking van de bovenkant van de schroten (indien die maar een gedeelte van de muur bedekken) en ook voor tegen het plafond bestaat er een uitgebreide keuze aan profielen.
 • Rond deuren en vensters worden hoekprofielen in verstek geplaatst.
 • Kies schakelaars die rechtstreeks op of in de lambrisering kunnen geplaatst worden. In dit laatste geval is een klokzaag (of gatzaag) een nuttig werktuig.
 • Houten lambrisering kan je verven of vernissen. Aan jou de keuze.
 • Kleurtrends en persoonlijke smaak veranderen in de loop der jaren. Wie voor houten wandbekleding kiest, kan zonder grote investeringen de kleur gemakkelijk veranderen.

Voor het afwerken van houten wandbekleding komen diverse verftypes in aanmerking. Wil je de structuur van de houtsoort zichtbaar laten, dan is een transparante bescherming (lazuur of vernis) de oplossing. Hout kan ook geborsteld, berookt, gebleekt of geceruseerd worden.

Lambrisering plaatsen is niet helemaal hetzelfde als een voorzetwand, maar je kan het toch een beetje vergelijken. Waarom zou je, als het om een buitenmuur gaat, de ruimte tussen de schroten en de muur niet vullen met isolatie? Zelfs als de buitenmuur al geïsoleerd is kan dat geen kwaad. Glas- of rotswolplaten van 4 cm dikte vind je overal en ze zijn makkelijk te plaatsen. Denk er wel aan dat je aan de binnenkant ook een dampscherm moet voorzien om condensatieproblemen te voorkomen.

Van het aanbrengen van lambrisering kan je eventueel gebruik maken om elektrische leidingen aan te passen of te plaatsen.

 • potlood, winkelhaak, reilat
 • verstekbak
 • (schroef-)boormachine
 • meter
 • waterpas
 • handzaag en wipzaag
 • eventueel lijmpistool
 • klauwhamer en rubberen hamer
 • drevel
 • clips
 • nietmachine

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -