e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Een WC vervangen

TRADITIONELE WC's

NUTTIGE RUIMTE
Een aparte toiletruimte moet minimum 1 m lang op 0,9 m zijn. Voor een toilet in de badkamer voorziet u aan beide zijden van de closetpot 20 cm extra ruimte, en 30 tot 40 cm ervoor. Houd uiteraard ook rekening met de plaats van de aanvoerleiding (koud water) en de afvoerbuis.

DE VERSCHILLENDE MODELLEN VAN WC's
Met aparte spoelbak
:
Hooggeplaatste stortbakken hebben een lange PVC-pijp en worden doorgaans op een hoogte van ongeveer 210 cm boven de vloer aangebracht. Laaggeplaatste stortbakken hebben een korte valpijp nodig en worden, afhankelijk van het type, op ongeveer 85 cm boven de vloer geplaatst.
Duoblok of monoblok :
De bovenstaande modellen zijn nu nagenoeg verdrongen door de duobloc (vaak ook monobloc genoemd). Bij deze is de stortbak rechtstreeks op de WC-pot geplaatst. Dit maakt dat ze minder lawaaierig is dan de hooghangende soortgenoten en voor kinderen makkelijker te bedienen.
Hang-WC :
De pot wordt doorgaans op de vloer bevestigd. Toch bestaan er ook wandclosetten. Deze vergemakkelijken het reinigen rond de WC-pot aanzienlijk. Wandclosetten vereisen wel een sterke muur en voldoende plaats achter de muur, om het spoelreservoir te kunnen inbouwen (bv. met voorzetwand).
De WC-packs :
Sinds enige tijd zijn in de handel ook de zogenaamde WC-packs verkrijgbaar. Zo'n pack bevat, behalve de WC-pot zelf, ook het spoelreservoir met reeds gemonteerd mechanisme, alle accessoires voor een solide bevestiging aan de muur of op de grond en duidelijke montage-instructies die van het plaatsen van een WC kinderspel maken.

Als de nieuwe WC op de plaats van een oud model komt, draai dan eerst het aansluitkraantje van de bestaande WC dicht en trek het spoelreservoir door. Koppel het reservoir van de aanvoerleiding los, met een (verstelbare) steeksleutel of, in geval van zwaar beschadigde moeren, met een pijptang.

Schroef met hetzelfde gereedschap ook het aparte reservoir van de valpijp los, of zaag deze gewoon door. Haal vervolgens het reservoir alsook alle bevestigingselementen van de muur weg. Ook de valpijp kunt u vlot weghalen. Doorgaans bestaat de verbinding met de closetpot slechts uit een rubber sok.

Draai nu de schroeven in de voet van de pot los en klop de voet los (mastiek verzekert immers de waterdichte verbinding tussen pot en vloer). Klop de pot ook los van de afvoerbuis: bij oudere afvoerbuizen in lood of gietijzer of aardewerk werd het toilet direct hierop aangesloten en met mastiek afgedicht.

Nadat u de pot hebt weggehaald, zullen er resten van de WC-uitlaat en mastiek achterblijven. Stop de afvoerbuis dicht met een doek (tegen afspringende of vallende brokstukken) en kap met hamer en beitel alle resten weg, zodat u er straks probleemloos een kunststof mof kunt overschuiven.

DE UITGANG
Bij een WC-pot maakt de uitgang (of sifon of stankafsluiter) deel uit van de pot. Het type uitgang is afhankelijk van de plaats van de afvoerbuis. Als die uit de vloer komt, hebt u een toilet met H-uitgang nodig. Komt ze uit de muur, dan hebt u een uitgang CA (Centraal Achter) nodig.

MOF
Op de afvoer (zonodig aangepast met een verlengstuk) plaatst u een kunststof mof of bocht. Sommige modellen zijn lichtjes S-vormig zodat de uitlaat van de closetpot niet recht boven op voor de afvoer hoeft te zitten. De functie van zo'n mof is een luchtdichte verbinding maken.
Steek nu de closetpot, voorlopig, met zijn uitlaat in de mof. Mits wat geluk zitten de schroefgaten van de oude en de nieuwe pot op dezelfde plaats. Meestal moet u echter nieuwe boren. Zet de pot haaks op de wand en teken met potlood (of schroevedraaier) de schroefpunten op de vloer af.

Haal nu de closetpot weg om te kunnen boren. In beton of steenachtige vloeren zijn kunststof pluggen nodig om aan de schroeven houvast te bieden. Neem dan ook schroeven van 7 cm lang (tegel meerekenen!). Op houten vloeren zijn schroeven van 5 cm voldoende. Boor op de gewenste diepte.
Bij het boren van nieuwe gaten kan het gebeuren dat de schroeven enigszins schuin door de onderkant van de closetpot moeten worden aangebracht. De gaten moet u in dat geval onder dezelfde hoek boren. Zoniet zou de spanning op de voet van de closetpot tot voortijdige breuk kunnen leiden.

Zet de WC-pot horizontaal met behulp van een waterpas. Soms worden rubberstrips met de WC meegeleverd, om onder de WC-voet te plaatsen. Een andere methode is het overvloedig spuiten van mastiek onder de desbetreffende voetrand. Druk het overtollige eruit tot de pot waterpas staat.

AFVOERMANCHET
Bevestig nu de kunststof mof (of manchet), die reeds op de afvoerbuis zit, over de uitlaat van de pot. Terwijl het smalle deel van de mof in de afvoerbuis zit, plaatst u het wijde deel van de mof over de uitlaat van de closetpot. Steek de pluggen in de boorgaten. Speciale closetpluggen hebben een kunststof kraag, die tussen het ceramiek van de pot en de schroef komt te zitten. Zo'n kraag beschermt de pot tegen beschadiging. Er zijn ook sets verkrijgbaar van schroeven en plastiek sluitringen. Draai roestvrije messingschroeven in de pluggen met een handschroevedraaier. Met de boormachine kunt u er trouwens nooit bij. Vaak is het gebruik van een haakse schroevedraaier aangewezen. Schuif tot slot plastiek dopjes over de schroefkoppen en dicht de voeg tussen pot en vloer met sanitaire silicone.

HET RESERVOIR
Nu kunt u de stortbak op de pot vastschroeven. Steek de lange bouten onderaan de stortbak door de gaten in de closetpot. Rubber dichtingsringen zorgen voor de aansluiting tussen de ingeÔntegreerde valpijp van het reservoir en de closetpot. Draai de moeren aan. Vaak gaat het om vleugelmoeren. Meteen kunt u ook de zitting van de closetpot bevestigen. Ook deze wordt met groten bouten en bijhorende (vleugel)moeren, rubber dichtingsringen en beschermkapjes op de porseleinen closetpot vastgemaakt.

SPOELMECHANISME
De werking van moderne spoelbakken berust op het laten leeglopen van het reservoir door het aan een hendel oplichten van een bodemklep. Bij het indrukken (of het optrekken, naargelang het model) van een knop beweegt deze bodemklep in een beschermhuls of klok omhoog en wordt het water in de valpijp geheveld. Een vlotter zakt met het waterniveau en opent een vlotterkraan die via een stopkraan is verbonden met de waterleiding. De vlotterkraan blijft open tot het reservoir opnieuw gevuld is met water. Als de stortbak gevuld is wordt de bodemklep door de waterdruk op zijn plaats gehouden?

De valpijp naar de pot toe is ingebouwd en is gemonteerd samen met de stortbak zelf. Monteer nu de klok op die valpijp. Aan de onderzijde van de klok zit een uitstroompijpje bevestigd. Dit uitstroompijpje voert tot onder waterspiegel van het closet en beperkt zo het lawaai van het water.

Daarna monteert u de vlotterkraan, waar u de kunststof vlotter via een hefboompje op aansluit. Die vlotterkraan dient om de watertoevoer af te sluiten als de stortbak is volgelopen. Bij die aansluiting kunt u de hoogte van de vlotter regelen, zodat u zelf bepa hoeveel water in de stortbak moet lopen.
Bevestig het doorspoelhendeltje aan de klok, bv. met speciale haakjes. Op de hendel zijn doorgaans verschillende haakjes voorzien, die u in de klok kan klemmen, zodat u de hoogte kunt aanpassen. Als u de juiste stand heeft gevonden, plaatst u het deksel terug en schroeft u het handvat op de hendel.

AANVOERBUIS OP MAAT BRENGEN
Als u een oude WC-pot met hooghangende stortbak door een duoblok wilt vervangen, moet u de wateraansluiting wat verleggen, d.w.z. inkorten. Zaag de toevoerleiding af ter hoogte van de vlotterkraan, en monteer hierop een bocht-knelkoppeling.

Monteer een stopkraantje op de vlotterkraan, met behulp van een knelkoppeling. Meet vervolgens de afstand tussen de bocht van de toevoerleiding en het stopkraantje en zaag een buis af op die lengte. Koppel nu ook dit stukje buis vast op zowel stopkraantje als toevoerleiding (steeds met knelkoppelingen).

Vaak zit het afsluitkraantje wat lager, zeker bij nieuwe installaties. In dergelijk geval zult u het afsluitkraantje verbinden met een fijn metalen buisje. Plooi dit met een buigveer. Zoniet zal de buis in de bocht afplatten. Breng het buisje op maat met een metaalzaagje of een pijpsnijder.
Het buisje wordt aan beide uiteinden met een schroefkoppeling vastgemaakt, met behulp van een (regelbare) steeksleutel. Nu alle aansluitingen achter de rug zijn, kunt u het afsluitkraantje open zetten en het water in het reservoir laten lopen. Controleer tot slot nog even de werking van de spoelbak.

HANG-WC's

HET INBOUWRESERVOIR PLAATSEN
Bevestig de metalen houder tegen de muur en op de grond. Volg nauwgezet de precieze plaats van de wc. De metalen houder moet perfect loodrecht zijn. Pas de hoogte aan met behulp van de regelhaken. Controleer de afstaan tussen het reservoir en de muur.

Boor de gaten voor de bevestiging aan de muur en op de grond. Gebruik een klopboormachine met een betonboor van 12 mm. Plaats de pluggen in de boorgaten. Plaats de onderlegringen en de bouten en draai ze vast. Gebruik een dopsleutel.

Plaats het kader in aluminiumprofielen rond het reservoir. Schroef de gipsplaten met speciale schroeven voor gipsplaten vast. Maak op voorhand de inkepingen in deze platen om de montage van de wc te vereenvoudigen.

Sluit vanaf de watertoevoer van uw spoelreservoir de leiding van de waterslang aan op de waterkraan.

Klik nu de dekplaat van de spoelknoppen vast op de wand. Deze spoelknop bestaat uit twee drukknoppen om zuinig met het water te kunnen omspringen.

Klik nu de dekplaat van de spoelknoppen vast op de wand. Deze spoelknop bestaat uit twee drukknoppen om zuinig met het water te kunnen omspringen.

DE WC BEVESTIGEN
Bevestig nu de pot met behulp van moeren en onderlegringen op de schroefdraadstangen van de wand. Schroef ze stevig vast zodat de pot goed vast hangt. Klik tenslotte een dop op elke moer.

Bevestig het deksel op de pot met behulp van de gepaste bouten. De hang-wc is nu klaar voor gebruik.

AFWERKING
De wand in gipskartonplaat kan naar believen betegeld of geverfd worden.

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -