e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Tuinmeubelen kiezen en onderhouden

Tuinmeubelen bestaan tegenwoordig in veel verschillende soorten materialen. Afgezien van hun design, heeft elk van deze uitvoeringen een eigen uitstraling en eigen aanhangers. Sommige mensen zweren bij het natuurlijke aspect van hout, andere houden meer van het gebruiksgemak van kunststof. Relatief nieuw op de markt zijn de meubelen die aluminium en andere materialen, zoals hout, combineren. Meer en meer worden tuinmeubelen vandaag de dag gekozen in functie van de stijl van de tuin. Romantische tuinen vragen gewoon om liefelijke meubelen in smeedijzer, om vouwstoeltjes in gelakt metaal met houten zittingen en tafeltjes met mozaïekinleg. Kunststof meubelen, hoe comfortabel ook, zouden hier misschien te sterk afsteken tegen de omgeving.
In de moderne, strakke en minimalistische tuinen horen dan weer eerder de tuinmeubelen in aluminium thuis. Nieuwe stoffen zoals textileen en polyester doen er hun intrede. Deze nieuwe generatie meubelen is uiterst licht maar toch zeer sterk en nauwelijks onderhevig aan corrosie.
Voor wie op zoek is naar duurzaam en natuurlijk, zijn hardhouten meubelen dé oplossing. Het hoge prijskaartje dat daaraan vroeger verbonden was begint minder en minder door te wegen. Door het enorme aanbod vindt u ze tegenwoordig al in verschillende prijsklasses. Kwalitatief goede hardhouten meubelen kan u overigens herkennen aan hun verbindingen. De verschillende onderdelen zijn door middel van pen- en gatverbindingen geassembleerd. Vele hardhoutsoorten zijn namelijk zo zuurhoudend dat schroeven of bouten na een tijdje gewoon zouden worden verteerd.

Wat moet u weten over het onderhoud van deze verschillende materialen?

Hardhout :
Teakhouten meubelen vragen nauwelijks onderhoud. Ze kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Omdat deze meubelen doorgaans nogal zwaar zijn, is dit een bijkomend voordeel. Onbehandelde teak krijgt na verloop van tijd een zilvergrijze tint. Wie dit niet mooi vindt, wrijft het hout regelmatig in met teakolie. Hierdoor wordt het hout gevoed en behoudt het z'n originele goudbruine tint. De houtstructuur is zo dicht dat het niet geïmpregneerd kan worden en traditionele houtbeschermende vloeistoffen er niet kunnen in doordringen en teakolie de enige oplossing biedt.
Na de winter kan er zich een groene algenaanslag afgezet hebben op het hout. Dit verwijdert u in het voorjaar met een sopje van zachte zeep en een borstel met stijve haren. Werk altijd in de richting van de houtnerf en gebruik nooit schurend materiaal zoals bijvoorbeeld een metaalborstel.
Indien het hout toch al een grijze tint heeft en u de natuurlijke kleur weer naar boven wil halen, kan u gbruik maken van een hardhoutontgrijzer. Nadat u dit product hebt afgewassen, de meubelen goed inwrijven met teakolie.
Al deze tips zijn in meerdere of mindere mate van toepassing op de andere soorten hardhout zoals Nyatoh, Balau, Meranti, Cho Chi, Bangkiraï, Acacia, enz... waaruit tuinmeubelen kunnen vervaardigd zijn. Kijk in de handel uit naar de gespecialiseerde producten.

Geverfd en gevernist hout :
Nieuwe meubelen kan u gewoon met een doek en een zacht sopje afnemen.
Wanneer de verf- of vernislaag na verloop van tijd begint af te schilferen, dient u deze er volledig af te schuren. Zet het geschuurde hout opnieuw in de grondverf (voor wat geverfde meubelen betreft) en werk vervolgens af met een dekkende laag lakverf of met vernis. Gebruik uiteraard producten die bestemd zijn voor gebruik buitenshuis.

Gietijzer
Na verloop van tijd zal dit onvermijdelijk beginnen roesten. Voor u een nieuwe laklaag kan aanbrengen is het nodig om alle roest weg te schuren. Behandel ze na het schuren met een roeststabilisator en breng vervolgens een laag menie aan. Pas dan kan u ze afwerken met 2 lagen lakverf.

Aluminium
Dit materiaal is werkelijk het eenvoudigste in onderhoud. Gewoon af en toe afstoffen of afwassen met een zacht zeepsopje. Wel goed droogwrijven, zo voorkomt u witte kalkvlekken van opgedroogde waterdruppels.

Kunststof
De kwaliteit van de kunststoffen waaruit de meubelen gemaakt zijn, zal in grote mate bepalend zijn van hun weestand tegen vuil. Goedkopere materialen zullen sneller grauw worden. Om ze langer fraai te houden zal u ze regelmatig moeten afwassen en ze binnenhalen (of op z'n minst afdekken) voor elke regenbui.
In de handel zijn ook hier weer specifieke producten te verkrijgen die speciaal gebruikt worden voor het reinigen van kunststof tuinmeubelen.

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -