e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Verf : de nieuwe tendenzen en kleuren

De kleurenschijf : basis van alles

Kleuren zijn overal om ons heen aanwezig. Maar hoe werken ze eigenlijk en hoe kiest u de kleurencombinatie die de sfeer zal weerspiegelen die u van een bepaalde kamer verlangt ?
Het kiezen vn de juiste kleuren is één van de meest intimiderende stappen voor een beginnend decorateur. Om u het werk te vergemakkelijken, kan u gebruik maken van het belangrijkste hulpmiddel dat de binnenhuisinrichter ter beschikking heeft : de kleurenschijf.

De primaire kleuren :
voor kamer die sterk en solide overkomen, is een schema van primaire kleuren geel, blauw en rood - de ideale keuze. Dit zijn alle drie pure kleuren die niet kunnen worden verkregen door andere tinten met elkaar te vermengen.
Gebruik ze per twee, of combineer ze alle drie ; ze passen zowel in traditionele als moderne interieurs.

De volgende stap, de secundaire kleuren :
Secundaire kleuren groen, oranje en paars - worden verkregen door telkens 2 primaire kleuren in gelijke mate met elkaar te vermengen. Zoals alle kleuren kunnen ook de secundaire kleuren, door toevoeging van wit, verzacht worden. Als u het moeilijk heeft om zich een knaloranje kamer voor te stellen, is dit al veel minder moeilijk met een blekere variatie van oranje ; bvb perzik.

Tertiaire kleuren :
Deze kleuren worden verkregen door een primaire kleur te vermengen met één van de naastliggende secundaire kleuren : blauw-groen, geel-groen, rood-oranje, rood-paars en blauw-paars. Combinneer van deze kleuren voor een gesofisticeerde look.

Monochromie :
Zo wordt het gebruik genoemd van slechts 1 kleur, in tegenstelling tot een cominatie van verschillende kleuren. Hoe vermijdt u dat een monochroom kleurenschema er saai gaat uitzien ? Gebruik kleuren met een subtiele variatie binnen één enkele kleurintensiteit. Een voorbeeld van zo'n variatie is bijvoorbeeld ; oranje, koraal en perzik.

Hoe beïnvloedt kleur uw gemoedstoestand ?

Door uitsluitend gebruik te maken van de kleurenschijf bij de keuze van de kleuren voor uw interieur, vergeet u echter rekening te houden met een andere belangrijke factor. De kleuren in uw leefomgeving zullen namelijk in niet onbelangrijke mate ook uw emoties beïnvloeden. Sommige kleuren zullen energetisch op uw gemoed inwerken, terwijl andere juist rustgevend en zuiverend zullen werken. Onthoudt hierover vooral dat kleuren in 3 groepen worden ingedeeld :

Actieve (of warme) kleuren
Geel, rood en oranje. Deze kleuren worden als warm ervaren. Ze domineren de kamer. Ze inspireren tot conversatie en levendigheid. Rood, de meest intense van de warme kleuren, doet letterlijk de adrenaline stromen. Gouden en gele tinten zetten eerder aan tot creativiteit.

Passieve (of koude) kleuren
De koele kleuren blauw, groen en paars blijven meer op de achtergrond en zullen eerder een rustgevende uitwerking hebben.

Neutrale kleuren
Dit zijn de zogenaamde " niet-kleuren " : bruin, beige, grijs en wit. Zij peppen niet op of zijn niet rustgevend maar in combinatie en samenwerking met andere kleuren, hebben zij de eigenschap om alles tot een geheel samen te brengen.

Benieuwd welke eigenschappen aan verschilldende kleuren worden toegeschreven ?
Enkele voorbeelden :
Geel : werkt vergrotend, maakt blij, verhoogt energie
Oranje : maakt ook blij, stimuleert appetijt en conversatie, vurig, euforisch
Rood : overweldigt, stimuleert, dramatiseert, symboliseert passie
Groen : geeft evenwicht, verfrist, stimuleert emotionele groei
Paars : werkt troostend, geestverruimend, creeert mysterie en stimuleert intuitie
Blauw : werkt relaxerend, verfrissend, koel, geeft een gevoel van rust
Wit : werkt zuiverend wanneer alleen gebruikt maar zorgt voor energie en levendigheid in combinatie met andere kleuren.

Zwart : disciplineert, is authoritair, versterkend en stimuleert onafhankelijkheid

Hoe kleuren combineren ?

Kies eerst een basiskleur
Let erop dat de kleur die u kiest, harmonieert met de voorwerpen die zich in de kamer bevinden en die u niet onmiddellijk wil vervangen (gordijnen, tapijten, meubelen).

Kleur op kleur
Twee ondergronden van een totaal verschillend materiaal, zullen eenzelfde kleur totaal anders weergeven. Kies een kleur en gebruik verschillende tinten hiervan om zowel de muren als het houtwerk te schilderen.

Contrast
Door aanvullende kleuren te combineren, verrijkt U uw interieur met contrasten. Ofwel door gekleurde accenten hier en daar verdeeld, ofwel als U het durft met kleuren, door grotere oppervlakten te verven.

Camee
Dit effekt laat toe om van licht naar donker te gaan, maar is samengesteld uit verschillende kleuren.
Voorbeeld : van geel naar geel-oranje et van oranje naar oranje-rood. Men kan eventueel de camee verrijken door een aanvullende kleur. Meestal is het bekomen resultaat van mooier effekt.

Afwerking

Extra mat

Met metaaleffect

Met structuur

Met kalkeffect

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -