e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Een lekkende kraan herstellen

Een lekkende kraan herstellen

Je hebt de kraan flink dichtgedraaid en toch blijft hij druppelen? Meestal is dat te wijten aan een versleten kraanleertje (ook dichtingsring maar vooral joint genoemd).

Een lekkende kraan werkt niet alleen ferm op de zenuwen, je verspilt ook kostbaar water: op een jaar tijd kan uit een lekkende kraan 2.000 tot zelfs 35.000 liter verloren gaan. Dat zorgt voor een onnodig hoge factuur en dan zwijgen we nog over het milieu. Dringend herstellen is dan ook de boodschap.


Kraan met leertje (joint

’Klassieke’ kranen werken alle volgens hetzelfde principe: door aan de knop te draaien wordt een schroefstang omhoog of omlaag gedraaid. Aan het eind van die stang zit een leertje. Als de schroefstang omhoog gaat, komt het leertje los van de zitting en begint het water te stromen. Als je de kraan dichtdraait, gebeurt het omgekeerde: het leertje wordt op de zitting geperst en sluit de waterstroom af. Is het leertje versleten en/of hard geworden door de kalk in het water, dan vermindert zijn efficiëntie en begint de kraan te lekken. Dan moet je ze repareren. Aangezien je niet snel een loodgieter vindt die zich voor zo'n kleinigheid wil verplaatsen, zit er vaak niet anders op dan zelf een half uurtje uit te trekken voor deze klus.

Hoe je de kraan precies moet demonteren, hangt van de vorm ervan af. Er bestaan immers technisch zeer uiteenlopende modellen, elk op een andere manier uit elkaar te halen.

¿ Begin altijd met het afsluiten van de watertoevoer (aan de stopkraan onder de wastafel of aan de hoofdkraan, vlakbij de meter) en laat alle water eruit lopen. Steek de stop in de wastafel (spoelbak, badkuip...) om kleine stukken, die bij het demonteren uit je handen kunnen glippen, niet te verliezen.

¿ Wanneer het kraanmechanisme zich onder een dekplaatje bevindt, probeer je dit met de hand los te schroeven. Lukt dat niet, bescherm dan het dekplaatje met een doek en schroef het los met een griptang of een Engelse sleutel.

¿ Bij een kraan met een kruis- of bolhandgreep, moet deze eerst verwijderd worden. Wrik het blauwe of rode kunststof plaatje dat zich bovenop de handgreep bevindt, los met een mes. Verwijder de schroef die er (eventueel) onder zit en trek de greep van de kraan.

¿ Nu kun je het mechanisme vrijmaken. De dichting bestaat uit een - meestal zwart - rubberen ringetje dat zich aan het uiteinde bevindt. Normaal komt het mee met het mechanisme, maar als het helemaal versleten is, zit het soms vast onderaan de draadspil. Je kunt de ring dan nog wel loskrijgen met een schroevendraaier.

¿ Verwijder kalkaanslag op de kraanonderdelen. Liefst op milieuvriendelijke wijze door de onderdelen enkele uren in - best lauwe - azijn te laten weken.

¿ Als het leertje vastzit onder een verroeste moer, forceer die dan niet. Spuit liever enkele druppeltjes kruipolie en wacht tot de corrosie oplost. Blokkeer de draadspil met behulp van een tang en schroef de moer los met een platte steeksleutel. Verwijder het leertje.

¿ Vergeet niet de plaats waar het ringetje zich bevond goed te reinigen.

¿ Wanneer het leertje onherroepelijk vastzit, of het mechanisme te erg beschadigd is, moet het geheel vervangen worden.

¿ Monteer een nieuw leertje. Let wel op: verschillende modellen kranen bevatten kraanleertjes in verschillende maten. Neem het mee naar de winkel om zeker te zijn dat je een systeem met dezelfde schroefdraad koopt. Ze bestaan in allerlei vormen en diameters en kosten slechts enkele tientallen eurocenten.

¿ Nadat het leertje vervangen is, monteer je de kraan. Plaats de diverse onderdelen in elkaar, maar nu in omgekeerde volgorde. Laat het water opnieuw stromen en draai de kraan een aantal keren open en dicht.Kraan met keramische schijven

Hedendaagse kranen, zeker de eengreepsvarianten, worden - gelukkig - steeds vaker uitgerust met keramische schijven die in normale omstandigheden veel langer meegaan dan leertjes en waarbij de kans op een lek veel kleiner is.

De onderste schijf zit vast en de bovenste kan erop draaien. Dit laat de regeling van het waterdebiet en via de mengverhouding ook van de temperatuur toe.

Indien er toch een lek ontstaat, moet wel het hele bovendeel van de kraan vervangen worden, een klus die je misschien beter overlaat aan een vakman. Indien je toch zelf aan de slag wil, denk dan aan het volgende.


¿ zie de eerste drie punten van de eerste rubriek.

¿ Wanneer de kraan gedemonteerd is, haal je de patroon eruit. Controleer die goed en verwijder eventueel vuil dat zich op de keramische schijven kan bevinden. Soms volstaat dit al om het probleem te verhelpen.

¿ Wanneer de schijven beschadigd zijn, moet je de hele patroon vervangen. Zorg ervoor dat je dit doet met een aangepast model, want de patronen zijn links georiënteerd voor warm en rechts voor koud water.

¿ Monteer vervolgens de kraan.

Een zitting afschuren

Wanneer, ondanks de vervanging van de dichtingsring, de kraan blijft lopen en de zitting water laat doorsijpelen, kan je het probleem soms oplossen door die af te schuren.

¿ zie de eerste drie punten van de eerste rubriek.

¿ Wanneer het kraanmechanisme verwijderd is, duw je het slijpijzer in de kraanhuls.

¿ Breng het lemmet zachtjes tegen de zitting en draai in de slijprichting. Enkele draaien zonder forceren zouden moeten volstaan.

Of...

¿ Een andere methode bestaat erin op de zitting een ring in nylon te bevestigen. Daarna installeer je een aangepaste nieuwe klep en dichtingsring.

¿ Vooraleer je het mechanisme monteert, breng je een laag afdichtingsvet met siliconen aan.


Een lek aan de pakkingsring stoppen

De pakkingsring is een moer die drukt op een vezelring. Hij moet de afdichting van de pakking ter hoogte van de handgreep verzekeren.

¿ Je moet in dit geval het water niet afsluiten; de kraan dichtdraaien volstaat.

¿ Demonteer de handgreep zoals aangegeven in punt drie van de eerste rubriek hiervoor.

¿ Blijft de greep aan de stang vastzitten, dan moet je de kraan helemaal opendraaien. Schroef vervolgens de dekplaat los en plaats een houten spie tussen plaat en greep. Sluit de kraan om de greep van de draadspil los te maken.

¿ Schroef nu de pakkingsring aan met een platte sleutel.

¿ Volstaat dit niet, schroef dan de pakkingsring los en verwijder de vezelring. Je kunt deze dichting vervangen, hetzij door een gelijkaardige dichting, hetzij door wat teflon om de as te draaien en dit met een schroevendraaier onderin aan te drukken.

¿ Monteer de kraan.

Bij bijna alle nieuwe mengkranen, wordt de pakkingsring vervangen door torische (dit is een combinatie van sferisch en cilindrisch) dichtingsringen.

¿ Maak de handgreep los (zie hiervoor).

¿ Haal de draadstang eruit en verwijder de dichtingen.

¿ Vooraleer nieuwe dichtingen aan te brengen, wrijf je ze in met wat vet (met siliconen).

¿ Monteer alles.
Onderhoud van afsluit- en regelkranen

¿ Deze kranen worden niet veel gebruikt. Ze zijn ofwel altijd open of altijd gesloten. Om te vermijden dat ze blokkeren, moet je ze af en toe eens openen en weer sluiten. Voel je dat ze haperen, breng dan wat smeerolie aan.

¿ Vermits regelkranen altijd openstaan, hebben ze praktisch nooit lekken omdat het leertje nooit belast wordt. Lekkage kan wel ontstaan aan de pakking. Om die te stoppen, verwijzen we naar de rubriek hiervoor. Van zodra je water ziet lopen, grijp je in.

  ¿ Griptang

  ¿ Engelse sleutel

  ¿ Platte sleutel

  ¿ Schroevendraaier

  ¿ Mes

  ¿ Aangepast slijpijzer

  ¿ Doek

¿ Leertjes vind je uiteraard in sanitairzaken maar ook in doe-het-zelfzaken. Ze bestaan in allerlei vormen en diameters.

Als je geen leertje van de juiste afmetingen vindt, koop dan een iets groter model en breng het op de gewenste grootte met behulp van wat schuurpapier met fijne korrel of met een cutter. Soms worden leertjes verkocht in assortimenten in grote dozen met modellen van allerlei afmetingen en materialen. Zo’n aanbod is niet interessant voor de doorsnee consument, die uiteindelijk zal blijven zitten met een hele reeks leertjes die hij nooit zal gebruiken.

¿ Heb je niet onmiddellijk een geschikt leertje bij de hand, draai dan het oude leertje om en monteer de kraan opnieuw. Dat zou het lekken voor een tijdje moeten verhelpen.

¿ Als je kraan zijn beste tijd gehad heeft, kan je misschien beter direct een nieuw, waterbesparend exemplaar met schuimstraalmondstuk of volumestroombegrenzer (laten) installeren. Dat zal op termijn voordeliger uitkomen. Een andere mogelijkheid is een drukreduceertoestel op de waterleiding. Dat vermindert de druk in de leiding en zodoende ook de hoeveelheid water die uit de kraan komt. Dit is werk voor de vakman uiteraard.

- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -