e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Hoe leg je een laminaatvloer ?

Onder de vele voordelen van laminaatvloeren is de makkelijke plaatsing een van de opvallendste. Reden waarom 90% van de mensen het zelf plaatst. Met deze handleiding in 7 stappen kan iedereen deze klus aan. Wat houd je nog tegen?

Er zijn veel redenen om voor laminaat te kiezen. Een van de belangrijkste daarvan is zijn fraaie uiterlijk. Wil je een laminaatvloer die doet denken aan houten planken? Of laminaat dat veel weg heeft van marmeren of natuursteen tegels? Of liever laminaat met bamboe-effect? De keuze wordt steeds groter. Laminaatvloer is ook gemakkelijk schoon te maken, onderhoudsvrij, kleurecht, én je kan het probleemloos zelf leggen. Dit product is zelfs één van dé succesverhalen uit de doe-het-zelfsector: ongeveer negen op tien kopers zijn laminaatvloer zelf legt. Ook jij kan dat dus aan. Om je te helpen volgt hier een plaatsingsgids in 7 stappen.

 • Het pleisterwerk op muren en plafonds moet afgewerkt en volledig droog zijn. De maximum vochtigheid van het metselwerk is 2,5%, die van de bepleistering 5%.
 • De plaatsen waar de laminaatvloer gelegd zal worden moeten al voorzien zijn van ramen en deuren, zodat de weersomstandigheden niet te veel invloed hebben. Ze moeten ook verwarmd kunnen worden.
 • Leg de laminaatvloer, nog in zijn verpakking, horizontaal en vlak in het midden van de ruimte waar hij zal geplaatst worden, en laat hem zich 48 uur aanpassen aan de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. De beste omstandigheden zijn 15 à 20 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 55 à 60 %.
 • Zorg ervoor dat je het benodigde gereedschap binnen handbereik hebt (zie kadertje ’Wat heb je nodig’).
 • Ga na of tussen de onderkant van de deuren en de basisvloer nog voldoende ruimte is (minimum 1 cm, want de betere laminaatsoorten hebben een dikte van 8 mm en een ondervloer is ook al vlug 2 mm dik), zodat de deuren na het leggen van de laminaatvloer nog open en dicht kunnen. Indien nodig zal je de deur moeten inkorten.

Als je de laminaatvloer lang mooi wil houden, is een goede ondergrond erg belangrijk. Die moet perfect schoon, goed droog en voldoende vlak zijn. Oneffenheden van meer dan 2 mm/m moeten uitgevlakt worden.

Is de ondergrond een chape of beton?

Nieuwbouw

 • Het vochtgehalte van de chape mag slechts 2,5 % bedragen. Dat is belangrijk als je weet dat vers gegoten chape minimum 1 week moet uitdrogen per cm indien hij minder dan 4 cm dik is, en 2 weken per cm indien hij meer dan 4 cm dik is. Zes cm chape - wat veel voorkomt - moet dus minimum 8 weken uitdrogen.

  Tip: of de chape droog genoeg is, kan je controleren door er met tape een stuk doorzichtig plastic op te kleven. Als het plastic na een dag nog altijd droog is, mag je aan de slag.
 • Een te ruwe betonnen vloer moet met een egalisatiemiddel of met een ondervloer geëffend worden.

Renovatie

 • Een dampdichte, niet-verende vloerbedekking zoals vinyl en linoleum mag je laten liggen, de laminaatvloer kan daar zo op geplaatst worden.
 • Dampopen vloerbekleding (bijvoorbeeld tapijt) moet je verwijderen.

Is de ondergrond een plankenvloer?

 • Verwijder eerst de eventuele vloerbekleding.
 • De vloer moet stabiel zijn, spijker losliggende delen dus vast.
 • Breng indien nodig een uitvlakvloer aan (bijvoorbeeld multiplex of spaanplaat).
 • Het hout mag maximaal 10 % vocht bevatten. Indien de ruimte te vochtig is moet dat probleem eerst opgelost worden, vooraleer je er ook maar aan denkt om een laminaatvloer te plaatsen.
 • Een eventuele ruimte onder de plankenvloer moet voldoende geventileerd worden. Zorg daarom voor minstens 4 cm2 ventilatieopening(en) per m2 vloer.
 • Bedek de ondergrond met een dampdichte folie van minimum 0,15 mm dik, om opstijgend vocht te voorkomen. Het best is een folie uit één stuk. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de verschillende delen elkaar minstens 20 cm overlappen en plak de voegen toe met een dampdichte kleefband. Trek de folie door tot achter de plint en tegen de muur omhoog. Zo voorkom je dat muurvocht de laminaatvloer kan aantasten.
 • Op de folie komt een isolerende, dempende en egaliserende tussenvloer. Hiervoor heb je verscheidene mogelijkheden.
  • Voor betonvloeren: bijvoorbeeld polyethyleenschuim (2 tot 3 mm dik), eventueel afgewerkt met een plastic antivochtzeil, of polystyreenschuim (3 mm dik), eventueel met een aluminiumlaag. Deze laatste ondervloer heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en is ook brandvertragend.
  • Voor beton- en plankenvloeren: geperste houtvezelplaten van 6 of 7 mm dikte. Deze ondervloer geeft een hogere stabiliteit en een betere warmte- en geluidsisolatie.

De legrichting van de laminaatpanelen is afhankelijk van diverse criteria.

 • De aard van de ondergrond: als laminaat op een bestaande plankenvloer wordt gelegd, leg je de panelen loodrecht ten opzichte van die planken.
 • De lichtbron: leg de panelen in de richting van de lichtinval.
 • De vorm van het vertrek: leg de panelen in de lengterichting van de kamer.


Stap 5: Leg de laminaatvloer

 • Tegenwoordig wordt nog bijna uitsluitend ’klik’-laminaat gelegd. Er bestaan verschillende systemen, maar het bekende ’Uniclic’ (gepatenteerd door Quick-Step) is het enige dat zowel op de langse als op de kopse kant in elkaar gewenteld én in elkaar geslagen kan worden. Dat is belangrijk als je onder een deurlijst werkt of onder een radiator. Heel wat andere producenten hebben dan ook een licentie op ’Uniclic’ genomen. Het kliksysteem garandeert niet alleen netter werk - vergeleken met vroeger, toen lijm gebruikt werd - maar gaat ook tot anderhalf keer sneller. Bijkomend voordeel is dat de vloer beter bestand is tegen vocht en dat hij vlot gedemonteerd kan worden en tot drie maal toe ergens elders geplaatst.
 • Laminaatvloeren worden meestal los (’zwevend’) gelegd; je hoeft de stroken dus niet op de basisvloer te nagelen of te lijmen. Ook dat is praktisch als je verhuist én het verbetert de geluidsisolatie.


Aan de slag

 • Begin nooit zomaar laminaatpanelen te leggen in een hoek of tegen een muur (zeker in oude woningen zijn deze zelden haaks). Het beste is een loodlijn te trekken vanaf de deur langswaar je meestal zal binnenkomen en van daaruit een parallellijn uit te tekenen langs de muur waartegen je wil beginnen. Daartegenaan leg je de eerste rij panelen uit, die je zijdelings in elkaar klikt. De juiste afstand tot de muur kan je met spietjes of afstandsblokjes blokkeren.
 • Het samenvoegen van laminaatpanelen met een kliksysteem kan op twee manieren.
  1. De panelen kunnen in elkaar gewenteld worden. Zowel tand in groef, als groef in tand zijn mogelijk, maar het eerste is het makkelijkst. Je plaatst het te monteren paneel onder een hoek van 20-30° tegen het reeds geplaatste paneel. Beweeg het te monteren paneel lichtjes op en neer en oefen tegelijkertijd een voorwaartse druk uit. De panelen zullen vanzelf in elkaar klikken.
  2. In sommige gevallen kan je de panelen niet in elkaar wentelen, bijvoorbeeld onder een deurlijst. In dit geval kan je de panelen ook in vlakke positie in elkaar slaan. Let op dat je dit met een stootblokje en zeer voorzichtig doet, zodat je de panelen niet beschadigt. Voor de korte kant moet je met een aantal klopjes werken tot de volledige verbinding in elkaar klikt. Voor de lange kant moet je progressief werken: begin op de hoek van een paneel met lichte slagjes te kloppen tot daar de verbinding ineenzit en herhaal dit om de 30 cm tot de volledige lange zijde van het paneel in elkaar geklikt is.
 • Controleer de panelen van alle verpakkingen voor en tijdens het plaatsen. Slechte panelen mogen niet geplaatst worden.
 • Zorg tijdens het leggen voor goede verlichting.
 • Aangezien hout het voornaamste bestanddeel is van een laminaatvloer, en de vochtigheidsgraad in een woning door seizoensinvloeden kan veranderen, is het mogelijk dat de vloer uitzet. Daarom moet langs de wand en rondom leidingen en kozijnen, of bij dorpels, een uitzettingsvoeg van minstens 8 tot 10 mm worden voorzien. Hiervoor kan je spietjes of afstandsblokjes gebruiken. Deze voegen worden achteraf afgedicht met een profiel dat niet aan het laminaatpaneel maar aan de basisvloer bevestigd wordt. Ook tussen de laatste rij en de muur moet een uitzettingsvoeg voorzien zijn van 10 mm. Hou hiermee rekening bij het verzagen van de langskanten van de laatste rij panelen. Plaats deze panelen 1 per 1 vlak naast de panelen van de voorlaatste rij en stoot de lange kant met behulp van het trekijzer en hamer in elkaar. De korte kanten worden met behulp van een blokje in elkaar gestoten.
 • Bij een vloer langer dan 12 meter en breder dan 6 meter is het ook aan te raden een uitzettingsvoeg aan te brengen. Dit is eveneens het geval als je het laminaat doorlegt van de kamer naar de hal. Hiervoor zijn speciale overgangsprofielen verkrijgbaar.
 • Lopen er buizen langs de wand, meet dan waar het middelpunt van de buizen zich precies bevindt. Boor een gat met een diameter gelijk aan deze van de buis plus 16 mm, als uitzettingsvoeg. Verzaag de laminaatstrook en leg hem mooi in het rijtje. Het beste is als je ervoor kan zorgen dat een buis zich bevindt op de kopse samenvoeging van twee panelen.
 • Om de vloer mooi af te maken, leveren de betere producenten plinten die zijn gemaakt in dezelfde structuren en kleuren als de laminaatvloer.


Stap 6: afwerking

Na de plaatsing kan je de vloer onmiddellijk betreden en met de afwerking beginnen. Dit is één van de voordelen van een laminaatvloer.

 • Verwijder alle afstandsblokjes.
 • Plaats de plinten tegen de omhoogstekende folie. Bevestig ze met behulp van een speciale strip op de wand, nooit aan de vloer; die moet immers onder de plint kunnen uitzetten en inkrimpen.
 • Werk buizen af met rozetten of met een elastische pasta.
 • Op plaatsen waar geen profielen of plinten kunnen geplaatst worden, kan je ook de uitzettingsvoeg opvullen met een elastische pasta.


Stap 7: Voorzorgsmaatregelen & onderhoud

 • Lees vooraf altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 • Bescherm meubel- en stoelpoten met vilt- of plasticdopjes.
 • Vermijd het inlopen van vuil, water en zand door een voetmat aan de deur te leggen.
 • Gebruik bureau(rol)stoelen met zachte rollen, geschikt voor laminaatvloer.
 • Zorg ervoor dat de vochtigheidsgraad in de kamer minstens 50% bedraagt. Gebruik, indien nodig, een luchtbevochtiger.
 • Een laminaatvloer stofzuig je met een zachte zuigmondborstel of reinig je met een vochtige - nooit echt natte - doek. Gebruik geen zeephoudende middelen. Gebruik ook geen te koud water. Lauw of warm water geven minder kans op strepen.
 • Een laminaatvloer is bestand tegen vrijwel iedere vlek. Koffie, thee, rode wijn, limonade, olie en viltstift haal je snel weg met een vochtige doek. Teer, potlood, schoensmeer, lippenstift of nagellak verdwijnen met terpentijn, aceton of wasbenzine.
 • Voor het verwijderen van hard-nekkige vlekken bestaat er ook een speciale laminaatcleaner. Hiermee wordt de vloer niet alleen streeploos schoon, het product laat ook een beschermend laagje achter. Voor de gewone onderhoudsbeurten verdun je de cleaner met water, voor hardnekkige vlekken kan je het product onverdund gebruiken.
 • Gebruik nooit middelen met een schurende werking: ze kunnen de glanslaag aantasten.
 • Behandel een laminaatvloer ook nooit met boenwas of ’polish’.
 • Er bestaan speciale pasta’s waarmee je kleine beschadigingen kan behandelen. Kleine deukjes of scheurtjes kan je vrij eenvoudig repareren met behulp van een vulmiddel. Voor een ernstige beschadiging raadpleeg je het beste een vakman. Hij zal waarschijnlijk het paneel vervangen.


In welke ruimtes ?

Laminaatvloer kan in bijna elke ruimte: de woonkamer, de keuken, de slaapkamers, de studeerkamer, en de hal. Alleen voor de badkamer en de sauna is laminaatvloer niet geschikt. De toplaag is wel waterbestendig, maar bij veel vocht kan de drager gaan zwellen. Ook in andere ruimtes moet stagnerend vocht - bijvoorbeeld door een omgevallen glas - onmiddellijk worden verwijderd.

Een groot voordeel van de enorme afwisseling in kleuren en dessins is dat je met laminaatvloer gemakkelijk je eigen ontwerp kan realiseren. Leg de vlakken of stroken laminaat dwars, recht of diagonaal, en je kan allerlei motieven en structuren op de vloer aanbrengen. Grote vloeroppervlakken kan je ook doorbreken of extra accentueren met behulp van inzetstukjes (van 19 x 19 cm) met diverse motieven.

Laminaat is zeker geen dure, maar ook geen spotgoedkope vloer. Er zijn heel goedkope uitvoeringen op de markt, maar de kwaliteit is meestal navenant. Een goede laminaatvloer is over het algemeen duurder dan vinyl, linoleum en kurk, maar goedkoper dan kwaliteitstegels, natuursteen of parket.

Je vindt een degelijke laminaatvloer vanaf 16 euro/m2 voor de basisversie, tot zo’n 30 euro/m2 voor topkwaliteit. Daarbij moet je nog enkele euro per m2 bijtellen voor de ondervloer. Plaatsen kan je, zoals je gelezen hebt, makkelijk zelf.

 • meetlat en potlood
 • winkelhaak
 • spandraad
 • een houten klos
 • hamer
 • fijngetande zaag, decoupeerzaag, of afkortzaag
 • koevoet of trekijzer met opstaande rand (om met de hamer op te slaan)
 • afstandsblokjes, spietjes van verschillende diktes
 • eventueel plaatsingsset van de fabrikant
- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -