e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Buitenmuren verven

Buitenmuren kunnen vuil worden door een hele reeks oorzaken waarvan regen de voornaamste is (sporen van aflopend regenwater, opspattende aarde..), maar ook het zonlicht dat uw gevel verkleurt, en de luchtvervuiling die langzaamaan een fijne laag smurrie achterlaat. Het is dan ook belangrijk dat u degelijke verf gebruikt, zodat u het werk niet op korte termijn moet overdoen.

 1. Begin met het vochtgehalte van de muur te controleren. Dit mag de 5% niet overschrijden. Bij een nieuwbouw moet u zes maanden wachten. Verf niet zolang de mortelvoegen niet volledig hard zijn.
 2. Doe de noodzakelijke herstellingen: waterinsijpeling, voegen, barsten... Laat ook deze herstellingen drogen. Breng zonodig een moswerend product aan en laat dit 24 uur inwerken. Borstel de muur af als hij droog is.
 3. Nu kunt u het oppervlak dat u wilt verven reinigen en stofvrij maken. Dat kan indien nodig - en voor zover de muur nog in goede staat is - met een hogedrukreiniger gebeuren. Verwijder ’salpeter’ (uitbloeiingen) met een metalen borstel, als de muur droog is. Is de muur reeds geverfd, krab dan met de schraper of een schildersmes de elementen los die niet vastzitten. Schuur met schuurpapier de blinkende verfdelen ruw. Ontvet het oppervlak indien nodig met een aangepast product.

Dan pas kan u beginnen verven. Of bijna, want eerst moet u nog het soort verf kiezen. Voor buitenmuren bestaan twee belangrijke types:

 • Verven op basis van water : Ze zijn makkelijk aan te brengen, hun kleur verandert niet, ze zijn geurloos en drogen snel. Deze verfsoorten omvatten de acryl- en vinylverven en de latexverven. Het gereedschap kan met water gereinigd worden.
 • Synthetische verven of lakken : Ze zijn minder goed voor het milieu en gevoeliger voor verkleuring, ook makkelijk aan te brengen en ze drogen op 24 uur. Deze verven omvatten alkyde-, glyceroftalische-, cellulose- en polyurethaanverven. Het gereedschap kan met white spirit gereinigd worden.
  1. Breng eerst een grondlaag of primer aan. Deze laag zorgt voor de cohesie tussen het oppervlak dat moet bedekt worden en de afwerkingslaag. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing om de meest geschikte primer te gebruiken.
  2. Wanneer u met een borstel werkt, dop dan het haar op één derde van zijn hoogte in de verf. Verwijder het teveel aan verf door de borstel tegen de rand van de pot aan te drukken. Het is altijd beter verschillende goed verdeelde lagen aan te brengen. Hou de borstel stevig in de hand om grote oppervlakken te verven en tussen de vingers, als een potlood, voor fijn werk.
  3. Breng de verf aan van boven naar beneden, in vierkanten van ongeveer 50 cm. Laat deze vierkanten lichtjes in elkaar overlopen. Wissel de verfrichting af door verticale, vervolgens horizontale lagen aan te brengen. Strijk mooi open door met de borstel zonder verf lichtjes over het oppervlak te gaan.
  4. Een rol drenkt u voor de helft in de verf. Rol hem op het lekrooster uit om de verf te verdelen over de ganse rol en om de overtollige verf te verwijderen.
  5. Net zoals met een borstel brengt u de verf kruiselings aan, hier mogen de vierkanten een zijde van ongeveer 100 cm hebben.
  6. Voor het gladstrijken gaat u van boven naar beneden in regelmatige en trage bewegingen.
  7. Als u een verfspuitpistool gebruikt, voorzie dan een voldoende hoeveelheid aangelengde verf zodat u niet plots zonder valt en sporen nalaat, te wijten aan een mengsel dat niet identiek is.
  8. Voorzie voldoende tijd zodat u het volledig oppervlak kan verven zonder onderbreking.
 1. Om borstels en rollen te reinigen, duwt u ze uit op een vod of een stuk papier.
 2. Dompel ze vervolgens in het aangepast oplosmiddel: water voor waterverven en white spirit voor de synthetische verfsoorten. Laat het oplosmiddel in de haren doordringen, spoel en herbegin.
 3. Wrijf nu de haren schoon met waspoeder of een detergent voor de afwas.
 4. Spoel en laat drogen.
 5. Om borstels goed te bewaren, laat u ze best met de kop naar boven of naar onder drogen, maar laat ze nooit op hun haar steunen (met andere woorden: hang ze op).
 6. Indien u het werk tijdelijk onderbreekt, laat de borstels dan in hun oplosmiddel drenken. Wilt u vermijden dat de haren zich onderin de pot gaan vervormen, kunt u - voor zover er geen gat in de borstelsteel is - er een in maken. Steek er een stijve ijzerdraad door en laat rusten op de rand van de pot.Voorbereiding:

 • staalborstel
 • schraapmes of krabber
 • hogedrukreiniger
 • fijne handborstel
 • schuurpapier

Om te verven:

 • grote blokborstel
 • speciale gevelrol
 • verfbak en verdeelrooster
 • vod (om vlekken onmiddellijk te verwijderen)
 • houten lat (om te roeren)
 • krantenpapier en kleefband (om niet te verven delen te beschermen)
 • werkkleding
 • ladder of stelling
- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -