e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Gevelsteen voegen

Gevelsteen voegen
Het voegen van de gevel is erg belangrijk voor het esthetisch aspect van uw woning. De voegen vertegenwoordigen immers 15 tot 25% van de totale muuroppervlakte. Ook vanuit technisch standpunt mag het voegwerk niet worden onderschat.
Naast het verhogen van de weerstand en de stabiliteit, heeft de voeg ook een beschermende functie: ze beperkt de waterinsijpeling in de muur en voorkomt zo eventuele schade. Het voegen van een gevel of een buitenmuur kan zowel betrekking hebben op nieuwbouw als, in een aantal gevallen, renovatie. De manier van werken is, op de voorbereiding na, vrijwel identiek. Bij een nieuwbouw, is de keuze van het tijdstip waarop de voegwerken uitgevoerd worden belangrijk, zowel voor de kwaliteit als voor de toegepaste methode. Er kan namelijk gevoegd worden terwijl de muur gemetseld wordt (op- of meegaand voegen genoemd), ofwel (wat meestal gebeurt) achteraf. Meegaand voegen is logischerwijze het goedkoopste. De mortel die de metselaar aanmaakt om de gevelstenen te metselen dient terzelfdertijd als voegmortel. Toch heeft deze werkwijze twee nadelen:
 • De keuze van de kleur van de voeg valt weg. De klassieke mortel bestaande uit grijs cement en geel zand is plastischer maar laat geen kleuring met pigmenten toe.
 • Er kunnen kleurverschillen in de voeg optreden omdat de samenstelling van de mortel niet altijd identiek is bij ieder mengsel en ook omdat de weersomstandigheden tijdens het optrekken van de muren veranderen.
 • U loopt meer risico op krimpbarsten aan het oppervlak en op een wisselvallige eindkwaliteit door het strijken van reeds bindende mortel met het voegijzer. Met als gevolg ook een groter risico op waterinsijpeling. (De techniek van het opgaand voegen wordt wel veel gebruikt in kelders en garages).
Achteraf voegen, als het huis helemaal klaar is, laat een betere kwaliteit toe met een beter aangepaste, specifieke mortel. Een ander belangrijk voordeel is dat u hier de kleur van de voeg kan kiezen. Die zal namelijk mee het visuele aspect van uw woning bepalen. Afhankelijk van de kleur van de baksteen kunt u het algemeen uitzicht van de muur bepalen: eenvormig - een donkere mortel bij een donkere baksteen, lichte mortel bij een lichte steen - of met contrasten. Zoals we eerder schreven, is het eigenlijke voegen praktisch hetzelfde, bij nieuwbouw of renovatie. We beperken ons hier tot het herstellen van een muur en voegen er enkele opmerkingen aan toe in verband met nieuwbouw.


 1. De eerste stap bestaat erin de algemene staat van de muur na te gaan. Vervang zonodig de ernstig beschadigde gevelstenen (of natuurstenen) en metsel ze goed vast.

 2. Met een hamer en beitel, als u geluk hebt volstaat een krabber, maakt u de voeg open tot ± 2 cm diepte. Gebruik desnoods de slijpschijf. Deze diepte is voldoende voor de nieuwe voeg en op die manier bent u zeker dat alle niet-hechtende delen verwijderd worden. Bij een nieuwbouw is dit niet nodig, voor zover het metselwerk correct is uitgevoerd.

 3. Borstel de gevelstenen en verwijder het stof. Maak de muur nat (bijvoorbeeld met een tuinslang). Hierdoor verwijdert u de laatste onzuiverheden. Gebruik zonodig een zoutzuuroplossing aangelengd met water (1 volume zuur op 20 volumes water). Strijk deze oplossing op de vochtige muur. Bescherm handen en ogen. Na enkele minuten spoelt u de muur af met een krachtige waterstraal.

 4. Nu is het tijd om de voegmortel te maken. In een mortelkuip mengt u met een truweel de ingrediënten en het water in de verhoudingen aangegeven door de fabrikant. Het gaat meestal om een zogenaamd basterdmengsel bestaande uit één volume cement, twee volumes vette kalk en 8 volumes droog zand. Het pasta-achtig mengsel moet om goed te zijn 'plakken', maar toch een beetje korrelig aanvoelen. Neem wat in de hand en knijp het tot een bal: de mortel moet aan elkaar blijven kleven zonder dat er water uitloopt. U moet het mengsel gebruiken binnen een termijn van anderhalf uur. Met een zak van 25 kg komt u toe voor 5 tot 10 m2, naargelang de diepte van de voegen.

 5. Breng de voegmortel op het mortelbord. Hou dit laatste mooi horizontaal tegen de muur en vul de uitgeholde voeg met het voegijzer tot u de gewenste vorm bekomt.

 6. Verticale voegen worden eerst met de hand opgevoegd. Neem wat mortel in een hand en vul de voeg. Daarna geeft u met het voegijzer de gewenste vorm.

 7. Wanneer de voegen zijn gevuld reinigt u de muur met de zachte borstel om de mortelresten te verwijderen.
U kan eventueel een vochtwerend middel aanbrengen op uw gevel (een kleurloos product dat de oppervlakte watervrij maakt) na 8 dagen droging.
Gereedschap
 • staalborstel
 • zachte borstel
 • truweel
 • mortelkuip
 • voegmortel
 • metselmortel
 • plat en halfrond voegijzer
 • mortelbord
 • zoutzuuroplossing
 • hamer
 • beitel en krabber
 • slijpschijf
- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -