e-shop Promoties en acties Diensten Calculators Newsletter     version FR
  Tuinliefhebber Bouwliefhebber Tips en kneepjes Bricofiches Forum Winkels
Praktische raadgevingen
Raad van de maand
Evenementen

Raad en tips van de maand

Faiences (muurtegels) plaatsen

Er bestaan nogal wat verschillende soorten tegels voor vloer- en muurbekleding. Specifieke muurtegels worden faiences genoemd. Ze bestaan uit een "biscuit" en een vrij dunne emaillaag.


Voorbereiding

 1. Eerst moet de te betegelen muur voorbereid worden. Die moet schoon, droog en vlak zijn. Dicht eerst alle gaten en effen het oppervlak desgevallend door het te schuren. Opgelet: de lijm of mortel die u gaat gebruiken om uw tegels te zetten kunnen grote oneffenheden niet wegwerken. Hiervoor moet u een speciale herstelpleister gebruiken. Om met tegels bezet te kunnen worden, moet de muur stevig en niet-poreus zijn.
 2. De tweede stap is al even belangrijk. Nu worden de tegels uitgezet. Van dit tracé hangt de regelmaat van het geheel af. Om u hierbij te helpen is het gebruik van een lat onontbeerlijk. Deze houten lat zal u toelaten de eerste tegel die u gaat plaatsen, vast te zetten.
 3. Op een effen muur bevestigt u met behulp van een (elektrische) schroevendraaier een horizontale en verticale lat. Met de waterpas controleert u of ze perfect horizontaal en loodrecht geplaatst zijn. Bevestig hen op een afstand van de muur die gelijk is aan de afmetingen van een volledige tegel en een voegbreedte.
 4. Als in de muur een deur of een venster zit, begin dan met een rij volledige tegels langs beide zijden ervan, evenals erboven (bij een venster ook eronder). Zo voorkomt u ongelukkige, in het oog springende verbindingen rond deuren of ramen. Die kan u beter in de hoeken van de kamer, die visueel minder gevoelig zijn, laten uitkomen.
 5. Bij hindernissen van het type wastafel of badkuip, trekt u een loodrechte lijn vanaf het centrum van het toestel en schikt u de tegels aan beide kanten hiervan.
 6. Bij uitspringende hoeken plaatst u liefst volledige tegels.

Plaatsting

 1. Maak de lijm aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant. U kan kiezen tussen cementlijm in poeder die moet aangemaakt worden of speciale gebruiksklare tegellijm. Deze laatste is misschien wel het best geschikt voor muurtegels. Door zijn synthetische samenstelling is deze lijm bovendien beter bestand in vochtige plaatsen. Hij is ook beter geschikt voor gebruik op materialen die slecht vocht verdragen zoals houtpanelen of gipskartonplaten.
 2. Spreid de lijm uit over een beperkte oppervlakte per keer ­ ongeveer 1m2 ­ met een getande spaan. Plaats de eerste tegel op de plaats waar de twee latten elkaar kruisen en druk aan met de hand.
 3. Om regelmatige voegen te bekomen, plaatst u voegkruisjes op elke hoek van de tegel. Deze kruisjes worden met de tegels geleverd of moeten afzonderlijk gekocht worden. Vergeet ze vooral niet! Er zijn twee types: diegene die u kan recupereren naarmate de lijm droogt en diegene die u laat zitten en die door de voegen worden bedekt
 4. Ga door met het plaatsen van de muurtegels en vorm een almaar groter vierkant.
 5. Vergeet niet de tegels regelmatig met een vochtige spons te ontdoen van lijmvlekken. Voegen Het invoegen gebeurt na een droogperiode die gespecifieerd wordt door de lijmfabrikant. Neem deze wachtperiode nauwgezet in acht. Vooraleer u voegt, verwijdert u de voegkruisjes van het recupereerbare type. Voor badkamers kiest u voegspecie die vocht- en schimmelbestand is.
 6. Bereid de voegspecie voor volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Opgelet, de vastheid is belangrijk om het werk te doen slagen.
 7. Breng de voegspecie aan op het raapbord. Hou dit laatste horizontaal tegen de muur en vul de lege voeg met een aangepast voegijzer waarmee u ze meteen de gewenste ronde vorm geeft.
 8. Reinig na de nodige wachttijd (zie verpakking) het oppervlak van de tegels met een vochtige spons. Verwijder alle resten en laat vervolgens drogen.

Tegels versnijden

 1. Met behulp van een meter berekent u de afstand die u moet betegelen. Hou ook rekening met de voegen. Trek de snijlijn op de rug van uw tegel.
 2. Voor het versnijden gebruikt u een tegelsnijder of desnoods een slijpschijf. Vooraleer u de tegel lijmt, controleert u nogmaals of hij de gewenste afmetingen heeft.

Rondingen maken

 1. Het versnijden kan hier slechts manueel gebeuren.
 2. Maak een patroon in karton dat u met een potlood of viltstift op de rug van de te versnijden tegel aanbrengt. Bewerk deze lijn met een scherpe kraspunt, zodat de tegel daar zwakker wordt.
 3. Knabbel het te verwijderen stuk beetje per beetje af met een papegaaibektang tot u aan de lijn komt.
Een opening maken om een buis door te laten
 1. Teken op de muur af waar de tegel en waar de opening moet komen. Tel voor die laatste enkele millimeter speling bij. Hou rekening met de afstand van de buis ten opzichte van de vloer en de muur, de afstand van de buis ten opzichte van de andere tegels en uiteraard, de diameter van de buis.
 2. Teken de gewenste cirkel op de tegel(s) die u moet versnijden.
 3. Plaats de tegel op een stuk hout waarop hij niet kan bewegen.
 4. Met een boor voor tegels of een diamantboor maakt u tegen lage snelheid gaten langsheen de tekening, tot het te verwijderen gedeelte er met een lichte tik uitvalt.
 5. Werk af door de snijranden af te vijlen. Een gebroken tegel vervangen. Wanneer u tegels koopt, denk er dan aan altijd iets meer te kopen dan u nodig hebt. Het kan gebeuren dat, wanneer u er later één moet vervangen, uw type niet meer in de handel is. Er zullen er ook wel enkele breken of beschadigd worden bij de plaatsing. - Draag dikke handschoenen en een beschermingsbril tegen splinters en gruis.
 6. Krab de voegen rond de tegel uit.
 7. Maak een insnijding in de tegel die u moet vervangen of breek hem door zachtjes met een hamer en een spijker of een schroevendraaier in het centrum te kloppen. U kan er ook een aantal gaten in boren.
 8. Vertrekkend van de opening in het centrum maakt u de tegel in kleine delen los. Gebruik hiervoor een schroevendraaier of een oud mes.
 9. Krab de lijm weg.
 10. Kleef de nieuwe tegel vast en vergewis u ervan dat hij recht staat ten opzichte van de andere. Maak hiervoor gebruik van voegkruisjes.
Een praktische tip

Meng bij de plaatsing de tegels van verschillende pakken om eventuele kleurschakeringen op te vangen.


Materiaal:
 1. waterpas
 2. opvouwbare meter
 3. mortelbak
 4. houten latten
 5. getande spaan
 6. plastic spaan
 7. halfrond voegijzer
 8. raapbord
 9. tegelsnijder
 10. hamer
 11. nagels
 12. schroevendraaier
 13. zaag met rond blad
 14. vij
- © Brico 2014 - all rights reserved - Alle prijzen vermeld op deze website zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten. -